De extra middelen komen uit het EU-cohesiebeleid. Eerder was al 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de woonomstandigheden. Op 1 april maakte de Europese Commissie bekend dat dit bedrag wordt verdubbeld. De verdubbeling is onder andere een reactie op een brief die ongeveer vier maanden geleden werd verstuurd door tien burgemeesters van grote Europese steden, waaronder Amsterdam. In de brief riepen zij de EU op om “in actie te komen” tegen wat zij omschreven als “een van de meest urgente uitdagingen van dit moment”: de woningcrisis. De brief werd opgesteld kort na de benoeming van Dan Jørgensen als eerste EU-Commissaris voor Huisvesting.
Commissie neemt probleem serieus
Deze boodschap herhaalde de burgemeester van Amsterdam samen met elf andere burgemeesters twee maanden later tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst riepen ze Jørgensen op om een groter deel van het EU-cohesiefonds vrij te maken voor de woningcrisis.
Dat het fonds nu verdubbeld is, laat volgens Jørgensen zien dat de Europese Commissie het probleem serieus neemt. “De woningcrisis in Europa is een van de meest dringende kwesties waarop burgers snelle actie verwachten,” aldus de Eurocommissaris.
Wat doet Nederland?
Of Nederland gebruik zal maken van het extra geld, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer laat weten dat er aan een reactie wordt gewerkt. “Op dit moment is 85 procent van de oorspronkelijke 7,5 miljard euro al geprogrammeerd voor projecten. Nu het fonds is verdubbeld, zal het kabinet beoordelen of Nederland een aangepast voorstel voor herbestemming van cohesiemiddelen wil indienen, en zo ja, voor welke beleidslijnen.”
Het ministerie van Economische Zaken verwacht over vijf weken met een officiële verklaring te komen over eventuele aanpassingen en nieuwe aanvragen.