De reden voor de herziening van de kaderrichtlijn is de grote hoeveelheid verspilling in de Europese Unie. Jaarlijks wordt er 58 miljoen ton voedsel verspild, wat gelijk staat aan een economisch verlies van 132 miljard euro. Met dit akkoord worden lidstaten en voedselproducenten verplicht om verspilling te verminderen in alle schakels van de voedselketen, van productie tot consument.
Ook textielproducenten krijgen te maken met nieuwe regels. De textielsector produceert jaarlijks 12,6 miljoen ton afval, waarvan het grootste deel nu nog wordt verbrand of gestort. Daarom moeten textielproducenten nu financieel bijdragen aan het inzamelen en recyclen van textielafval.
Nederlandse bedrijven
Voor Nederland hebben de aangepaste richtlijn weinig gevolgen. Nederlandse voedsel- en textielproducenten houden zich al aan vergelijkbare regels. Het akkoord zorgt er nu voor dat niet alleen Nederlandse bedrijven, maar alle bedrijven in de EU zich aan deze regels houden. Dit is goed nieuws voor Nederlandse bedrijven, aldus Europarlementariër Jeannette Baljeu (VVD). Nederlandse bedrijven hoeven nu niet langer te concurreren met bedrijven uit landen die minder strenge regels hanteren.
Baljeu (VVD), Europarlementariër en medeonderhandelaar namens dit akkoord, geeft dan ook aan zeer tevreden te zijn met het resultaat.
Wat betekent de beweging die in Brussel wordt gemaakt van Green Deal (ingezet door Eurocommissaris Timmermans) naar Clean Deal voor Nederland? Welke klimaatmaatregelen zitten er in de pijplijn en hoe voldoet Europa aan de energievraag ten midden van alle huidige geopolitieke spanningen? Volg de Brusselse avonturen van minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene groei) en Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat & Schone groei). Elke twee weken ontvang je van Bijou van de Borst een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel op dit terrein. Neem een abonnement en ontvang deze nieuwsbrief de eerste maand gratis, direct opzegbaar!