Europa versnelt met quantum, Nederland loopt voorop: ‘Leidende rol vasthouden’

De Europese Commissie komt met een strategie om quantumtechnologie versneld toe te passen. Brussel wil niet achterblijven op de concurrentie wereldwijd en kijkt daarbij ook naar Nederland. Ons land loopt met onder meer QuTech in Delft al voorop.

2 min. leestijd
3D-visualisatie van een quantumcomputer.
3D-visualisatie van een quantumcomputer. (Foto: iStock).

De Europese Commissie heeft haar quantumstrategie gepresenteerd: een plan om Europa uit te bouwen tot wereldleider in quantumtechnologie tegen 2030. In de afgelopen vijf jaar werd er, samen met de lidstaten, al ruim 11 miljard euro in deze technologie geïnvesteerd.

Volgens Milan Verbrugge, woordvoerder van het Delftse onderzoeksinstituut QuTech, loopt Nederland op dit vlak voorop binnen Europa. QuTech is een samenwerking tussen TU Delft en TNO en werkt aan toepassingen op het gebied van quantumcomputers, quantumcommunicatie en quantumsensoren. “Veel technologieën die de basis vormen voor de industrie zijn in Nederland ontwikkeld, of worden nog altijd hier ontwikkeld”, zegt Verbrugge. “Er is daarnaast een bloeiend ecosysteem ontstaan van start-ups en scale-ups in de quantumsector.”

Ongekende mogelijkheden

Quantumtechnologie maakt gebruik van de bijzondere natuurwetten op het allerkleinste niveau, zoals atomen en deeltjes, om berekeningen en metingen mogelijk te maken die met gewone technologie niet haalbaar zijn. Denk aan quantumcomputers die extreem complexe berekeningen kunnen uitvoeren, of aan quantumsensoren die op ongekend precieze wijze biologische of fysische processen kunnen meten. Volgens Verbrugge is de impact potentieel enorm. “Zaken zoals medicijnontwikkeling en cybersecurity zullen ongekend gaan veranderen met quantumcomputers. Europa mag hierin niet achterlopen.”

Quantum Act

Ook Eurocommissaris voor Technologie, Henna Virkkunen, benadrukte bij de presentatie dat quantumtechnologie zich inmiddels snel ontwikkelt van theorie naar toepassing. “De wereldwijde quantumrace verschuift van het laboratorium naar de praktijk. Europa moet zijn leidende rol vasthouden”, zei ze. De gepresenteerde strategie is op dit moment een beleidsdocument, geen wetgeving. Toch zet de Commissie al duidelijke lijnen uit. Zo wordt gewerkt aan pilots voor de productie van quantumchips, komt er een Europees quantuminternet en is een Quantum Skills Academy aangekondigd, die in 2026 van start moet gaan.

Daarnaast werkt Brussel aan een zogeheten Quantum Act, een wetsvoorstel dat in 2026 wordt verwacht. Daarmee wil de Commissie de ontwikkeling van quantumtechnologie wettelijk verankeren, investeringen in productiecapaciteit stimuleren en duidelijke kaders opstellen voor bedrijven en onderzoekers.

Abonneer je op de Nieuwsbrief Digi & Data en lees een uitgebreider verhaal over quantumtechnologie met daarin de Europese inzet en de strijd met Amerika en China op dit vlak. Met een abonnement ontvang je daarnaast elke twee weken veel meer exclusieve verhalen over alles wat met digitalisering en technologie te maken heeft uit Brussel en Nederland in jouw mailbox.