Voor iedereen die wel eens een lange treinreis in of naar het buitenland heeft willen boeken, weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Het vinden van de juiste route, kortste reistijd en laagste prijzen is zo’n opgave dat veel mensen er niet eens aan beginnen. Wie er dan ontmoedigd toch voor kiest het vliegtuig te nemen, krijgt al deze informatie op een presenteerblaadje voorgeschoteld.
Reisdata
Dat zo’n platform nog niet bestaat voor treinreizen, heeft te maken met het feit dat veel spoorwegmaatschappijen diverse reisdata voor zichzelf houden. Maar daar komt in juni verandering in: dan zal de Europese Commissie naar buiten komen met een nieuw initiatief.
De bedoeling is dat spoorwegmaatschappijen straks al hun reisdata – van vertrektijden tot prijsbeleid – moeten delen met ticketplatforms. Zo moet het voor reizigers straks een stuk makkelijker worden om verschillende reisopties naast elkaar te bekijken, zowel vluchten als internationale busritten en treinreizen. Ook moeten zij straks kunnen zien wat de koolstofvoetafdruk van elke vervoerswijze is.
Ontspoord systeem
De spoorwegmaatschappijen zijn minder blij met de nieuwe regels. Zij vrezen dat het verplicht delen van reisdata ten koste zal gaan van de winst die zij maken op de verkoop van tickets. Alberto Mazzola, uitvoerend directeur van de Europese brancheorganisatie voor de spoorwegen CER, trekt daarom aan de noodrem. Hij schrijft in een open brief aan de Europese Commissie dat “spoorwegmaatschappijen met zeer kleine winstmarges werken”. Het uitvoeren van het initiatief zou volgens hem juist kunnen leiden tot “verhoging van de ticketprijzen en een lagere kwaliteit van de dienstverlening”.
Oud-spoorambassadeur en -Europarlementariër Wim van de Camp is het hier niet mee eens. “De spoorwegmaatschappijen blokkeren het delen van reisdata al decennialang, terwijl het in de luchtvaart de gewoonste zaak ter wereld is dat je vrije keuzes hebt”, vertelt hij. “Daarmee monopoliseren zij de markt. Als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Berlijn wilt reizen, dan kan dat alleen maar met Deutsche Bahn of de NS. Nieuwe aanbieders zoals Flixtrain, Westbahn, Veolia, Keolis of Arriva komen daar te moeilijk tussen.”
Zonnig Spanje per trein
Van de Camp geeft toe dat de nieuwe regels zullen leiden tot minder winst voor de spoorwegmaatschappijen. “De Europese Commissie dwingt meer openbaarheid in reisdata af en doorbreekt daarmee de bestaande monopolies. “Dat zal inderdaad minder winst betekenen voor de spoorwegmaatschappijen, maar het is goed voor de consument.”
Wanneer de nieuwe regels in juni zullen worden goedgekeurd door de Europese Commissie, komt het boeken van een internationale treinreis in twee muisklikken een stukje dichterbij. Nog net op tijd voor de zomervakantie.
Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief.