Naast een speciale pot met geld voor financiële steun aan Oekraïne, aast de Europese Commissie ook op een pot voor specifiek militaire steun. Na afloop van een bijeenkomst van EU-ministers van Defensie waar ook Nederlandse minister Kajsa Ollongren bij was, gaf EU-buitenlandchef Josep Borrell aan elk jaar maximaal 5 miljard euro in die pot te willen hebben. Het zou zorgen voor consistente en betrouwbare militaire steun aan Oekraïne. Vooral belangrijk, vindt hij, omdat de Russische president nog lang niet klaar lijkt te zijn.
Militaire hulp
Het is inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Het land heeft veel steun gekregen van het Westen. Zowel op het gebied van militaire apparatuur, maar ook economisch en humanitair. Borrell ziet dat steun vaak in pakketten komt. Het ene moment krijgt Oekraïne een enorme lading voertuigen, het andere moment zit het even zonder steun. Dat moet dus anders met dit speciale potje. Het gaat ervoor zorgen dat er ieder jaar genoeg geld is om met regelmaat militaire steun te leveren.
Munitie
Voor de zomer kwam de EU met een driestappenplan. EU-lidstaten zouden Oekraïne helpen door munitie uit eigen voorraden te leveren, daarna zou er bij munitieproducenten gekocht kunnen worden en zou de EU de capaciteit verhogen.
Stap één is in ieder geval voorbij, zegt Borrell. De EU heeft 224.000 stuks munitie geleverd en 2300 raketten. Daarnaast is in de zomer onderhandeld met de defensie-industrie over het opvoeren van de productie. Het is nu aan de lidstaten om daadwerkelijk bestellingen te gaan plaatsen.
Militaire steun vanuit Nederland is ook niet uitgebleven. De totale waarde van geleverde militaire steun aan Oekraïne nadert de 2 miljard euro. Het gaat dan om leveringen tot en met 23 augustus van tanks, bruggen, munitie en ontmijningsuitrusting, maar ook zaken als vrachtwagens, tenten en veldhospitalen. De bijdrage van Nederland aan de F-16 training en de toestellen is hier nog niet in meegerekend.