In een brief aan de Europese lidstaten schrijft EU-buitenlandchef Josep Borrell, die in handen van nieuwswebsites Euractiv en Politico is: “Oekraïense soldaten willen vechten, maar hebben snel en in grote hoeveelheden munitie nodig”, aldus Borrell.
Afgelopen weekend trokken Oekraïense troepen zich terug uit de Oost-Oekraïense stad Avdijivka. De stad werd al sinds het begin van de oorlog door Russische troepen belegerd, maar door een gebrek aan munitie werd de situatie voor de Oekraïners onhoudbaar. Cijfers over het gebruik van artilleriegranaten veranderen regelmatig. Volgens de laatste tellingen vuurt Rusland per dag zo’n 10.000 granaten af. Ter vergelijking: Oekraïne kan maar maar rond de 2.000 granaten afvuren. Meer leveringen uit het westen zijn dus nodig, wil Oekraïne zich blijven verdedigen tegen Russische aanvallen.
Beloofde munitie
Maar de EU is niet in staat de beloofde munitie te leveren. Vorig jaar wilde de EU tegen maart dit jaar minimaal 1 miljoen artilleriegranaten aan Oekraïne leveren. In januari concludeerde de EU echter dat het plan iets te ambitieus was. Doordat Europese wapenfabrikanten niet genoeg productiecapaciteit hebben wordt het doel van 1 miljoen granaten in maart niet gehaald.
Sinds februari 2023 heeft de EU 355,000 granaten aan Oekraïne geleverd. De verwachting is dat dat cijfer toeneemt tot 524.000 in maart dit jaar. Pas tegen het eind van 2024 wordt het originele doel, als alles goed gaat, bereikt.
Nederland kocht tot nu toe zo’n 217 miljoen euro aan artilleriegranaten in voor Oekraïne. De laatste aankoop vond eind januari plaats. Om een beeld te geven: een gemiddelde 155 mm artilleriegranaat kost zo’n 8000 euro per stuk. Die prijs is vier keer hoger nu, dan deze vóór de oorlog in Oekraïne was.
Restjes
Denemarken kondigde eerder deze week nog aan haar volledige voorraad van artilleriemunitie aan Oekraïne over te dragen. Het land doet er op dit moment niks mee, dus is het zonde om het in een magazijn te laten staan, zegt Deense premier Mette Frederiksen. De Deense actie inspireerde Borrell. In zijn brief geeft hij de EU-landen meerdere opties. Een daarvan is munitie uit eigen voorraad halen.
Ook Tsjechië ziet mogelijkheden. Volgens het Tsjechische ministerie van Defensie zou er binnen en buiten Europa 800.000 stuks munitie te bestellen zijn. In het beste geval zouden die binnen een paar weken aan Oekraïne geleverd kunnen worden. Het enige probleem: er moet wel geld voor zijn. Samen met Nederland, Denemarken en Canada hoopt Tsjechië dat geld op te hoesten. Volgens Borrell kan Tsjechië aanspraak maken op geld uit de Europese Vredesfaciliteit. Dat is een Europees fonds dat veiligheids- en defensieprojecten financiert.