Eerste Kamer wil meldpunt CETA voor klachten over duurzaamheid

3 min. leestijd
Aerial view cargo ship terminal, Unloading crane of cargo ship terminal, Aerial view industrial port with containers and container ship.

Voordat de Eerste Kamer akkoord gaat met CETA, het Europese handelsverdrag met Canada, moet er een meldpunt komen waar burgers terecht kunnen met klachten over het duurzaamheidsbeleid in het handelsakkoord. Het wachten is op de evaluatie van de Europese Commissie, dit najaar.

CETA, het handelsverdrag tussen EU en Canada is inmiddels in 13 van de 27 lidstaten geratificeerd. Maar niet in Nederland. De invoering van het verdrag liep vertraging op, omdat de Tweede Kamer vond dat er te weinig aandacht is voor onder meer dierenwelzijn en milieu. Maar uiteindelijk ging een meerderheid akkoord. In de Eerste Kamer is CETA vandaag tegen het licht gehouden in de commissie Buitenlandse Zaken. De verwachting is dat de Senaat het handelsverdrag binnenkort zal goedkeuren.

In CETA staan afspraken over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen. Het verdrag trad in 2017 grotendeels in werking, maar over de details moet de Eerste Kamer nog z’n mening geven. 

De EU heeft de meeste importtarieven op Canadese producten afgeschaft, waardoor producten uit Canada, als schaal- en schelpdieren, machines en vlees goedkoper deze kant opkomen. En ook omgekeerd is de export van Nederlandse producten goedkoper geworden. Het gaat dan om bijvoorbeeld elektronische apparaten, rozen, racefietsen, maar ook over kaas en koekjes.

Pijnpunt

In het verdrag staat dat Canada en de EU garanderen dat de handel niet ten koste gaat van internationale klimaatafspraken, het beschermen van sociale rechten van werknemers, dierenwelzijn en milieu. Via CETA werken de EU en Canada samen om de duurzaamheidsnormen te verhogen. En daar zit voor milieu- en duurzaamheids-organisaties de pijn. Want de Europese normen zijn veel strenger, zegt Guus Geurts, coördinator van het platform Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel. Ook zit hij in andere duurzaamheidsplatformen zoals handelanders.nl

CETA verstoort de markt’

Europa streeft naar duurzame en diervriendelijke producten, maar dan moet je volgens Geurts de deur niet wagenwijd openzetten voor producten als varkens- en rundvlees, waarvoor in Canada veel lagere milieunormen gelden. Terwijl Europese boeren zich moeten houden aan strengere wetgeving, waardoor de kostprijs veel hoger ligt.
Het gaat volgens hem naast duurzaamheid ook over het gebruik van pesticiden, hormonen en milieuwetgeving. “We zijn zelfvoorzienend genoeg en importeren al genoeg uit andere landen als Brazilië. CETA verstoort de Europese markt’’, vindt hij.

Handel met Canada *)

Canada behoort tot de 25 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Het gaat daarbij om miljarden euro’s. Sinds CETA doen Nederlandse bedrijven meer zaken met Canadese bedrijven en is er sprake van een handelsoverschot van 3,2 miljard euro in 2018. 

Nederland is de toegangspoort tot Europa en verdient fors aan de overslag van goederen. Zo profiteert de haven van Rotterdam ook van extra handel tussen Canada en bijvoorbeeld Duitsland. Door CETA komen er meer goederen door de haven van Rotterdam in Europa aan land. Sinds 2017 is een groot deel van van het verdrag in werking. Het jaar daarop groeide de overslag van Canadese goederen in de haven van Rotterdam met 38%.

Product bescherming

Door het handelsverdrag worden regionale Europese specialiteiten (ook wel ‘geografische indicaties’) beschermd in Canada. Canadese producenten mogen geen producten meer aanbieden onder deze streeknamen. Voor Nederland zijn ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’ beschermd in CETA.

Ook wordt het door CETA makkelijker om diensten uit te wisselen. Canada opent de markt voor bijvoorbeeld Nederlandse architecten en ingenieurs. En Nederlandse dienstverleners krijgen in Canada dezelfde behandeling als de thuisspelers. Ook wordt het mogelijk om met een Nederlands diploma in Canada te solliciteren en om tijdelijk in Canada te verblijven. Zo kan een Nederlandse monteur door CETA makkelijker naar Canada om machines van een Nederlandse fabrikant te repareren.   

*) bron: RVO, CBS en Rijksoverheid

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie