Discussie wintertijd bevroren

Dit weekend gaat de klok weer een uurtje terug. Maar wilde de Europese Unie zomer- en winteruur niet al een tijd geleden afschaffen?

3 min. leestijd

(Foto: Europarlementariër Ciocca, bron: Europarl Multimedia)

Het begon allemaal in 2018: de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker probeerde via een enquête erachter te komen hoe de burger denkt over het winter- en zomeruur. Wat bleek? Een meerderheid van de Europeanen wilde het systeem van winter- en zomeruur afschaffen. De Commissie kwam met een voorstel, waar ook het Europese Parlement wel wat in zag. Zij keurde het plan in 2019 goed. Maar toen bleef het stil.

Ingevroren

Ook de lidstaten moeten hun goedkeuring geven. En vooralsnog is er geen meerderheid voor de afschaffing. Een woordvoerder van de Transportraad, waar alle EU-ministers voor Transport bijeenkomen, geeft duiding: “Tot nu toe is er geen enkele vooruitgang op dit dossier. Sinds december 2019 is het onderwerp ingevroren.”

De reden? Volgens het voorstel mogen lidstaten na afschaffing zelf kiezen of ze permanent zomeruur of winteruur willen. Enerzijds hebben lidstaten er belang bij om een tijd, namelijk zomer- of winteruur, te kiezen die het dichtst aansluit op hun lokale, ‘natuurlijke’ tijd: 12 uur ‘s middags zo dicht mogelijk bij het moment dat de zon op haar hoogste punt staat. Anderzijds willen lidstaten om allerlei praktische redenen in dezelfde tijdzone zitten als hun buurlanden. “Je wil natuurlijk niet dat er binnenkort een lappendeken ontstaat van verschillende tijdszones binnen de EU”, vertelt de woordvoerder. Daarnaast is het voorstel ook geen prioriteit voor de lidstaten.

Schot in de zaak

Tsjechië, EU-voorzittend land dat namens de lidstaten onderhandelt over het voorstel, is in elk geval niet meer van plan om iets met dit thema te doen. In januari publiceert het volgende EU-voorzittend land Zweden zijn agenda. Dat voorzitterschap start in de lente. Pas op dat moment wordt het duidelijk of er al dan niet schot in de zaak komt.

Bij Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) kan die afwachtende houding van de lidstaten maar op weinig begrip rekenen: “Mensen in Europa hebben heel duidelijk gezegd dat ze naar één tijd willen. Dan is het aan de politiek om dat aan te pakken.” Een ander argument van de lidstaten is dat de impact van het plan eerst grondiger moet onderzocht worden. “Maar daar hebben wij destijds al naar gekeken”, vertelt Schreijer-Pierik. “Luchthavens en multinationals gaven ons heel duidelijk het signaal dat dit geen probleem voor hen vormt.”

Gezondheidsvoordelen

Stel dat het voorstel erdoor komt, zijn de experts het erover eens: Nederland moet voor het winteruur kiezen. Doen we dat niet, dan loopt onze tijd 1 uur en 40 minuten achter op ons natuurlijke, lokale klok. Zo zou het in Amsterdam pas om 09:50 uur licht zijn als we voor een permanent zomeruur kiezen.

Dat is vooral slecht voor onze gezondheid. Voor onze biologische klok bijvoorbeeld. Ook zou een permanent zomeruur slecht zijn voor ons slaapritme. Dat kan dan weer voor minder concentratie op het werk en op school zorgen, tot meer ongevallen in het verkeer leiden en in het ergste geval zelfs hart- en vaatziektes veroorzaken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie