Nog even en de kandidaat-Eurocommissarissen moeten zich komen voorstellen in het Europees Parlement. Wopke Hoekstra, de Nederlandse kandidaat, moet er ook aan geloven. Hij is op 7 november aan de beurt voor zijn hoorzitting. Een soort openbaar sollicitatiegesprek. Niet aan een tafeltje in een klein kantoor en een kop koffie, maar in een grote vergaderzaal in het Europees Parlement, live uitgezonden op het internet.
Wat Hoekstra wil bereiken heeft Brusselse Nieuwe al bekeken, maar als Eurocommissaris klimaat gaat hij nauw moeten samenwerken met een aantal collega’s. Teresa Ribera bijvoorbeeld, of Jessika Roswell. Allemaal hebben ze de eerste vragen van het Europees Parlement al beantwoord. Dat geeft ons een uniek kijkje in hun beleid.
De klimaatbazin
Ribera wil geld gaan uitdelen om Europa sneller groener te maken. Als het aan haar ligt, mogen landen straks veel meer staatssteun geven. Iets wat niet vanzelfsprekend is, want staatssteun kan leiden tot oneerlijke concurrentie. De bestaande EU-regels zijn juist ontworpen om dit te voorkomen. Maar de tijden veranderen. Europa moet een been bijtrekken, vindt ze.
De strategie is afgekeken van de Chinezen. Daar pompt de overheid al jaren grote sommen geld in de auto-industrie, waardoor de elektrische auto’s booming zijn. Europa kan amper concurreren met de goedkope auto’s die de Chinezen hier op de markt brengen.
Wil je op de hoogte blijven van het Europese klimaatnieuws?
Abonneer je dan op de nieuwsbrief Klimaat & Energie!
Diepe zakken
Deze plannen zullen niet in alle Europese hoofdsteden met open armen ontvangen worden. Sommige Europarlementariërs vrezen dat landen zoals Duitsland en Frankrijk, met hun diepe zakken, de markt voor kleinere, minder rijke lidstaten kunnen verstoren. Ribera is zich bewust van deze politieke gevoeligheid en waarschuwt: “We kunnen ons geen subsidierace tussen lidstaten veroorloven, waarbij grotere en rijkere lidstaten kleinere, minder rijke lidstaten ondermijnen.”
Om ongelijkheid tegen te gaan, stelt Ribera voor om ook minder ontwikkelde gebieden financieel te ondersteunen via het Europees Cohesiefonds. Dit zou hen in staat stellen om gelijke tred te houden met de rijkere landen en hun eigen groene initiatieven versterken.
Milieu en water
De andere collega-Eurocommissaris die we leren kennen is Jessika Roswall. Ze is straks verantwoordelijk voor milieu, waterbestendigheid en een concurrerende circulaire economie. Wat meteen opvalt in haar antwoorden is de steun voor de chemische industrie. Ze gaat het beleid in 2025 herzien en de regels voor het toelaten van chemische stoffen moeten helder zijn voor bedrijven en consumenten.
Er wordt steeds meer duidelijk over hoe de nieuwe Commissie staat tegenover het toekomstige PFAS-verbod (per- en polyfluoralkylstoffen). Hoewel, misschien moeten we het geen verbod meer noemen, want de Europese Commissie wil PFAS niet compleet verbieden. Er zullen uitzonderingen komen voor de industrie als het om bedrijven gaat die belangrijk zijn voor de groene en digitale transitie. Roswall steunt het verdere gebruik van PFAS in de industrie. Wel moet de industrie blijven zoeken naar alternatieven voor de giftige stof.