Keijzer in de Europese kranten

2 min. leestijd
Mona Keijzer

Het nieuws over het ontslag van Mona Keijzer gaat heel Europa door. Bij onze zuiderburen is het een prominent onderwerp in de televisiejournaals en ook op de site van de VRT is er extra aandacht voor. De Belgen combineren het met een verslag van de anti-coronademonstraties in een aantal Nederlandse steden. Ook de Standaard heeft het over de gewraakte uitspraken.

De combinatie protest tegen het coronabeleid en het ontslag van de staatssecretaris is ook de Britse krant The Guardian opgevallen, waarbij de nadruk in eerste instantie op het protest ligt. “Dutch protesters march through The Hague”.

In Duitsland is er op de verkiezingsdag opmerkelijk veel belangstelling voor Mona Keijzer. Wat is er in Nederland aan de hand, vraagt de Sueddeutsche zich af? Ze spreken van een vertrouwenscrisis rond premier Rutte. Bild heeft een groot verhaal over de crisis in Nederland, “die kleine Küstenstaat”. Impasse, chaos en een wel heel erg lange formatie. De eerste zin gaat over de anderhalve meter: “Houd Afstand“ dürften Holländer jetzt nur nach am Bahnsteig hören

“Houd Afstand” dürften Holländer jetz nur nach am Bahnsteig hören.

En ook de meest gelezen nieuwssite in de bubbel van Brussel is het gedoe in het Nederlandse kabinet en het CDA niet ontgaan. “Dutch minister fired over coronavirus passport criticism”, schrijft Politico. Inderdaad, in het buitenland lopen de titels staatssecretaris en minister nog wel eens door elkaar.

In The Guardian tot slot, een groot artikel over de Fransman Michel Barnier, de eeuwig kalme EU-onderhandelaar die tijdens de Brexit-besprekingen probeerde de Britten bij de les te houden en de huid van de EU duur te verkopen.
De Britten zijn weg en Barnier’s klus is geklaard. Nu heeft hij een nieuw doel: president van Frankrijk worden. Opmerkelijk genoeg met een Euro-sceptisch programma. Zo wil hij de macht van het Europese Gerechtshof terugdringen, zodat hun uitspraken niet meer boven Franse nationale wetgeving staan. Ook wil hij de immigratie van buiten de EU voortaan helemaal zelf regelen.
Of hij de nieuwe president wordt is de vraag. Barnier is in Engeland bekender dan in Frankrijk en hij moet eerst nog de voorverkiezingen winnen van Les Républicains, een partij op de rechtervleugel. Vooralsnog leidt Emmanuel Macron in de peilingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie