De Europeaan snuift erop los

Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving deed een grootschalig onderzoek naar de huidige stand van zaken van drugsgebruik in de EU.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson maakt zich zorgen: “De drugs die vandaag de dag in Europa worden geconsumeerd zijn nog schadelijker voor de gezondheid dan in het verleden.”

Krachtiger en zuiverder

Een nieuw rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs- en drugsverslaving (EMCDDA) ziet dat alle soorten drugs nog steeds in groten getale beschikbaar zijn in de EU. Tegelijkertijd blijft de complexiteit van de illegale drugsproductie in Europa alleen maar toenemen. Daarbij ziet de drugswaakhond dat de verdovende middelen ook steeds krachtiger en zuiverder worden. Omdat steeds meer drugs in poeder- of pilvorm er hetzelfde uitzien, zou het voor de consument echter niet altijd duidelijk zijn wat hij nu precies slikt. 

De drugswaakhond EMCDDA ziet bovendien een heleboel nieuwe middelen. In 2022 werden er maar liefst 41 drugs voor het eerst gemeld via het EU-systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Het totale aantal drugssoorten valt daarmee uit op 930 in de EU.

Alexis Goosdeel, de directeur van de organisatie, stelt daarom dat het van cruciaal belang is om meer drugtests uit te voeren: “Zo kunnen we nieuwe bedreigingen beter opsporen. We moeten ook meer investeren in hulpverleningsinstanties, die inmiddels steeds meer uiteenlopende en complexe taken moeten verrichten.”

Populairste drugs

Cannabis blijft de populairste drug in Europa. Zo’n 22,6 miljoen Europeanen zouden zich vorig jaar aan de plant hebben gewaagd. De drugswaakhond maakt zich echter vooral zorgen over de opkomst van nieuwe, synthetische ‘nepcannabis’. Sommige producten die als natuurlijke cannabis worden verkocht, kunnen zijn versneden met krachtige synthetische cannabis. Dat zorgt voor een risico op vergiftiging. 

Ondertussen blijft cocaïne de populairste stimulerende drug. Het afgelopen jaar verlekkerden zo’n 3,7 miljoen Europeanen zich aan een lijntje. Ook was het de drug waarvoor mensen het vaakst op de spoed belandden. In 27 procent van de spoedgevallen door acute vergiftiging was cocaïne de boosdoener.

Zelfgemaakte cocaïne

Dat vertaalt zich ook naar de recordcijfers van inbeslaggenomen cocaïne. De autoriteiten onderschepten in 2021 een recordhoeveelheid van 303 ton cocaïne. 75 procent daarvan kwam uit België (96 ton), Nederland (72 ton) en Spanje (49 ton). Uit voorlopige gegevens voor 2022 blijkt dat de hoeveelheid inbeslaggenomen cocaïne in Antwerpen is gestegen van 91 ton naar 110 ton. Ook opvallend: niet al onze cocaïne komt uit Zuid-Amerika. In 2021 werden 34 Europese cocaïnelabs ontmanteld, ook een trend die in de lift zit.

“Bij mijn recente bezoeken aan Europese zeehavens en Latijns-Amerika is nog eens duidelijk geworden dat drugshandelaren niet aflatend toeleveringsketens infiltreren, werknemers uitbuiten en de samenleving ondermijnen door geweld en corruptie”, vertelt Johansson. “Het is van cruciaal belang dat de EU met derde landen samenwerkt in de wereldwijde strijd tegen drugshandel.”