Chahim (PvdA): “Europa neemt weer groene leidersrol op zich”

Denktank Bruegel organiseerde vandaag een panelgesprek over Europees-Amerikaanse samenwerking voor grensbelasting op CO2-uitstoot.

4 min. leestijd
The Swedish paper industry is at full pressure even when today’s energy is a major problem and lacks energy in bad wind conditions and keeps electricity prices high. Films taken 29 November 2021

Beweren dat de grensbelasting op CO2-uitstoot leidt tot extra kosten die concurrenten buiten de Europese Unie niet moeten betalen, het is dé troefkaart die de industrie gebruikt om te protesteren tegen Europese klimaatregels. De Europese Commissie volgde deze redenering. Zo kregen allerlei sectoren vrijstellingen op klimaatregels om te voorkomen dat deze sectoren de Europese Unie zouden verlaten. Maar ook daarop kwam weer protest. Want deze vrijstellingen zouden de klimaatdoelstellingen ondermijnen. De oplossing? CO2-grensbelasting, belasting die een producent bij import in de Europese Unie betaalt op de hoeveelheid uitstoot die nodig was om zijn product te maken.

Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet om een akkoord te vinden tussen de lidstaten en het Europees Parlement omtrent de CO2-grensbelasting. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is namens het Europees Parlement de rapporteur op dit dossier. Vandaag nam hij deel aan een panelgesprek over een samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten op het gebied van zo’n grensbelasting op CO2.

Voorbeeldrol

Chahim stopt zijn enthousiasme voor de grensbelastingen op CO2-uitstoot niet onder stoelen of banken: “Hiermee kunnen we een voorbeeldrol spelen voor al de vrienden van de Europese Unie over de hele wereld. Daarnaast kan het een belangrijke eerste stap zijn om tot een internationale koolstofprijs te komen. Als we het tot een akkoord met de Amerikanen kunnen schoppen, bedekt onze wetgeving al twee derde van de wereldhandel.”

Het zou volgens Chahim niet de eerste keer zijn dat Europa die voorbeeldrol op zich neemt. Hij haalt het voorbeeld aan dat het te danken is aan de Duitsers die massaal in zonne-energie investeerden, dat deze technologie betaalbaar is geworden voor iedereen. “Dat China uiteindelijk met die technologie aan de haal ging, is een ander verhaal. Maar goed, dat is dan ook weer een wijze les voor de toekomst”, lacht Chahim.

Ook Rebecca Dell, onderzoeker voor ngo ‘Climate Works Foundation’, ziet het belang in van die groene leidersrol die de Europese Unie op zich moet nemen: “We kunnen niet van ontwikkelingslanden verwachten dat zij de zware eerste investeringen gaan doen in verduurzaming. Het is door onze investeringen in deze kennis dat de kosten uiteindelijk omlaag zullen gaan en ontwikkelingslanden die technologie kunnen overnemen.”

Dell ziet echter wel een groot praktisch probleem in CO2-grensbelastingen: “Bepaalde grondstoffen, zoals staal, cement en plastic, vergroenen is zo duur dat dit eigenlijk niet economisch rendabel is. Toch zijn deze materialen van groot strategisch belang omdat ze de basis vormen voor veel andere producten.”

Amerikaans senator Sheldon Whitehouse benadrukt later ook dat er voorzichtigheid geboden is bij de uitvoering van CO2-grensbelasting: “De prijs van koolstofuitstoot moet geleidelijk opgevoerd worden. In die mate dat bedrijven voldoende geprikkeld worden om te vernieuwen, maar ook niet meteen in elkaar storten.”

Staatssteun

Een ander pijnpunt benadrukt Europese Commissie-adviseur Jacob Werksman: “We gaan heel erg moeten uitkijken dat de Wereldhandelsorganisatie het plan niet bestempelt als oneerlijke staatssteun aan de eigen bedrijven om de buitenlandse concurrentie te weren.” Op protectionisme, een economisch beleid dat de eigen markt afschermt voor buitenlandse concurrenten, staan namelijk boetes.

Europarlementariër Chahim laat zich echter niet uit het veld slaan: “We mogen niet vergeten dat wijzelf ook inspraak hebben op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Uiteindelijk zijn andere landen er ook bij gebaat als wij onze uitstoot verminderen. Goede afspraken over wat de Wereldhandelsorganisatie nu juist als ‘staatssteun’ definieert, lijken me dus perfect mogelijk.”

De Amerikaanse senator knikt goedkeurend. Voordat hij het gesprek moet verlaten, heeft hij nog één boodschap voor zijn Europese collega’s: “Wees onverbiddelijk bij de onderhandelingen!”

Meer weten? Abonneer je op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie