Centen voor volgend jaar

2 min. leestijd

Vandaag bespreekt het Europees Parlement het ontwerp van de begroting van de Europese Unie voor 2022. Aan het woord zijn rapporteurs de Kroatische Karlo Ressler (EPP, waar ook het CDA bij zit) en de Duitse Damian von Boeselager (Volt), zij zijn door het Europees Parlement aangewezen om een reactie op de begroting te schrijven namens alle parlementariërs. Die reactie wordt vandaag besproken en waar nodig bijgesteld met amendementen.

Bijschaven begroting

“Na wekenlang vol intensieve gesprekken, heeft het Europese Parlement nu de mogelijkheid om te stemmen over haar mening over de begroting van de Europese Unie”, aldus Ressler. Het Parlement wil nog het een en ander bijstellen in de begroting. De door de Raad voorgestelde bezuinigingen in de begroting van de Unie op het gebied van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma, Horizon, is één van de punten waarover de Kroaat teleurgesteld is aan het begin van zijn betoog, dat moet worden aangepast.

Waar is de vrouw?

Europarlementariër Samira Rafaela (D66) stelt in haar inbreng, als woordvoerder van de Commissie Vrouwenrechten en gendergelijkheid van het Europees Parlement, dat een deel van de Europese begroting vrouwen in het bijzonder ten goede moet komen. “Dit is de meest kwetsbare groep in de Europese Unie, zij die het hardste zijn getroffen tijdens de coronacrisis. Vrouwen vormden de voorhoede van de gezondheidszorg”.

De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela tijdens het debat over de begroting in het Europees Parlement

Daarnaast is huiselijk en seksueel geweld gestegen tijdens de lockdown, met vaak vrouwen als slachtoffer. “En dat terwijl de professionele hulp moeilijk bereikbaar was”. Ze hekelt het gebrek aan seksuele en reproductieve zorgverlening in de concept begroting.

De Unie zegt te streven naar gelijkheid, maar die bestaat alleen als we de ongelijke pijn die de crisis heeft gehad op de Europese bevolking onder ogen komen, aldus Rafaela.

Vandaag en morgen zal er worden gestemd over amendementen van het Europese Parlement op de concept begroting, de uitslag volgt donderdagochtend. Wil je het debat en de stemming live volgen? Dat kan hier

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie