Zorgen in Brussel om Chinese greep op grondstoffen

Het Europees Parlement trekt aan de bel over nieuwe Chinese exportregels voor zeldzame metalen. Die zijn onmisbaar voor onder meer defensie en de auto-industrie. Europa wil sneller werk maken van eigen voorraden en mijnbouw.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement is bezorgd over nieuwe Chinese regels die de export van zeldzame grondstoffen beperken. Deze materialen, zoals zeldzame aardmetalen en magneten, zijn van groot belang voor de defensiesector, de energiesector en de auto-industrie. China heeft sinds 4 april 2025 strengere exportregels ingevoerd voor zeven van deze grondstoffen. Bedrijven die ze willen uitvoeren, moeten nu extra vergunningen aanvragen. De maatregel is een reactie op nieuwe Amerikaanse invoertarieven op Chinese producten.

Volgens het Europees Parlement zijn de Chinese beperkingen onterecht en bedoeld om economische druk uit te oefenen. China heeft praktisch een monopolie op zeldzame aardmetalen en daardoor grote invloed op wereldwijde toeleveringsketens. Europarlementariërs maken zich ook zorgen over het feit dat bedrijven gevoelige informatie moeten prijsgeven om zo’n Chinese exportvergunning te krijgen.

Resolutie

In een aangenomen resolutie roept het Parlement de Europese Commissie en de lidstaten op om snel werk te maken van het Europese wetgevingspakket voor kritieke grondstoffen, de zogeheten Critical Raw Materials Act. Dit pakket moet ervoor zorgen dat de EU op een veilige en duurzame manier toegang houdt tot belangrijke materialen. Verder vraagt het Parlement om sneller Europese mijnbouwprojecten op te starten en om strategische voorraden van zeldzame metalen op te bouwen. Ook dringt het aan op samenwerking met landen die hoge eisen stellen op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten.

Tot slot benadrukken de Europarlementariërs dat de EU deze zorgen duidelijk moet maken tijdens de komende EU-China-top, omdat de gevolgen van China’s besluit wereldwijd merkbaar zijn.