De Europese Commissie wil dat repareren de norm wordt, en niet vervangen. Het moet de Europese industrie vergroenen door hergebruik te bevorderen en kosten te besparen voor consumenten. Het moet de groeiende trend keren om voor vervanging te kiezen in plaats van reparatie. Woensdag kwam de Europese Commissie met een voorstel.
Herstellen in plaats van vervangen
De Commissie wil een aantal dingen veranderen aan de manier waarop omgegaan wordt met kapotte of versleten producten. Zo moet er binnen de garantieperiode altijd voor reparatie gekozen worden, tenzij de reparatie meer kost dan een nieuw product. Daarnaast krijgen consumenten de mogelijkheid om ook buiten garantieperiodes aanspraak te maken op de reparatie van bijvoorbeeld wasmachines of televisies. De Commissie wil bedrijven zo aanmoedigen duurzamer te werk te gaan.
Ook wil de Commissie dat consumenten sneller in contact komen met reparateurs of verkopers van tweedehands spullen. Via een speciaal platform wil de Commissie consumenten laten zoeken naar reparateurs gebaseerd op locatie en kwaliteit. Transparantie van bedrijven is ook gewenst. Consumenten moeten bij bedrijven informatie op kunnen vragen over de kosten van reparatie en die prijzen ook kunnen vergelijken met die van andere bedrijven.
Terug naar vroeger
Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans vindt het belangrijk dat Europa beter omgaat met haar grondstoffen. “We moeten eigenlijk weer een beetje terug naar de houding van mijn grootouders”, zegt Timmermans. “Als iets kapot was, liet je het maken. Onze houding is anders: als iets kapot is, gooi je het weg en koop je iets nieuws.”
Hij ziet het voorstel als een weg naar een groener en duurzamer Europa. “Vandaag geven we de consument het recht om dingen te laten maken. Producenten moeten ook reserveonderdelen langer houden. Zo heb je minder grondstoffen nodig en minder energie. Het is heel goed voor het milieu”, aldus Timmermans.
Het duurt nog even voor het Commissievoorstel een wet wordt. Het moet eerst nog besproken worden door Europese ministers en in het Europees Parlement.