“De dreiging is groot, maar onze inspanning moeten groter zijn”. Dat waren de afsluitende woorden van minister van Defensie Ruben Brekelmans tijdens een Eurotoespraak in Maastricht. Deze toespraak stond al een tijd op de planning. Maar met de recente ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne was deze relevanter dan ooit. De minister grapte dan ook dat hij zijn speech na het afgelopen weekend had aangepast.
Concessies
De belangrijkste reden voor het herschrijven van zijn speech waren Trumps uitspraken over de onderhandelingen met Poetin. Trump verklaarde dat Rusland mogelijk het veroverde gebied kan behouden en dat er geen troepen uit NAVO-landen naar Oekraïens grondgebied zullen komen.
De minister benadrukt dat de VS zakelijk naar die onderhandelingen kijkt, als naar een transactie. Volgens Brekelmans zijn de concessies van Trump een klap in het gezicht van Oekraïne. We mogen als EU niet het signaal afgeven dat Russische agressie beloond wordt, want dat kan geen oplossing zijn voor duurzame vrede.
Volwaardige plek
De EU moet een volwaardige plek aan de onderhandelingstafel krijgen. Dit moet ervoor zorgen dat de VS minder concessies doet in het voordeel van Rusland en dat er goede veiligheidsgaranties zijn voor Oekraïne en de Baltische staten.
Wel merkte de minister op dat de steun van de Amerikanen essentieel blijft. En voor de VS is de NAVO relevanter dan ooit. Volgens de Amerikanen geldt ook ”Make NATO great again”, en daarvoor zijn de EU-landen dan weer hard nodig. Hij verwees hierbij ook naar de bekende Amerikaanse uitspraak “geen taxatie, zonder representatie”, maar volgens Brekelmans geldt voor Europa ”geen troepenopbouw, zonder inspraak”.
“Vrede door kracht”
Voor een duurzame vrede moet de EU krachtiger worden, zodat Poetin geen misbruik meer kan maken van zwaktes. De EU-landen moeten meer uitgeven aan defensie, de EU moet meer investeren in de defensie-industrie. Er moet minder discussie en meer actie komen. Ook moet er meer ruimte komen voor defensie, momenteel beperkt door privacy-, klimaat- of aanbestedingsregels. Zo kunnen oefeningen met drones niet doorgaan vanwege privacyrisico’s.
Ten slotte besprak de minister de specifieke dreiging voor Nederland. Hij acht de kans klein dat het hier ooit tot een grondoorlog zal komen. Wel zijn er andere dreigingen. Cyberaanvallen kunnen de samenleving platleggen. Trollenfabrieken kunnen onrust veroorzaken op sociale media en een schaduwvloot voor onze kust kan kabels saboteren. Op deze dreigingen moet Nederland zich voorbereiden, aldus Brekelmans.
Wat betekent het Europese beleid ten aanzien van de oorlog in Oekraïne voor Nederland? En welke rol spelen we in NAVO-verband, met de nieuwe president in het Witte Huis en de nieuwe secretaris-generaal Rutte in het Brusselse hoofdkwartier van deze organisatie? Iedere twee weken krijg je een update van onze redacteur Yves Lacroix over de laatste ontwikkelingen op het gebied van defensiesamenwerking in Europa en wat dit voor Nederland betekent. Neem nu een abonnement op proef de eerste maand gratis en blijf op de hoogte, direct opzegbaar.