Wie maakt het beleid in de Europese Unie en wie voert Europese besluiten uit? Vraag het je vrienden, familie of collega’s en veel van hen zullen niet direct een antwoord paraat hebben. Wie wel een beeld heeft, zal waarschijnlijk denken aan regeringsleiders bij een vlag of ambtenaren in Brusselse kantoren.
In realiteit beperkt de Europese Unie zich niet tot diplomaten of regeringsleiders. Dagelijks zijn er in elke lidstaat honderden professionals betrokken bij het vormgeven en uitvoeren van Europees beleid. Van energietransitie tot digitale veiligheid, duurzame innovatie en internationaal theater. In mkb en gemeenten, bij koepelorganisaties, ministeries en kennisinstellingen. Wie zijn die mensen en wat doen ze eigenlijk?
Meer dan de instellingen
In de portretserie ‘Europese Professionals’ geven studenten en onderzoekers van de European Impact Hub van De Haagse Hogeschool letterlijk een gezicht aan deze Europese beleidsmakers. Op een speciaal ontworpen website verzamelen ze korte profielen van (met name) Nederlanders met een beroep waarin de Europese Unie een belangrijke rol speelt. De serie opent een blik op de praktijk van Europees werk, dat vele malen diverser is dan de besluitvormingsdriehoek tussen Commissie, Raad en Europees Parlement suggereert.
Student European Studies Kate Fielemon, inmiddels heeft ze haar bachelordiploma op zak, was één van de redacteuren die met recorder en fototoestel het land doorkruiste om Europese professionals te portretteren. “Als student is het best moeilijk om een beeld te krijgen van wat werken in en met de Europese Unie nou precies betekent. Natuurlijk moet je de theorie uit een boek leren en een keer een rondleiding bij één van de instellingen krijgen. Maar daarmee zie je maar een heel klein deel van het verhaal. Want wat doen al die mensen die daar werken nou precies? Wie zijn de mensen die hen spreken, helpen, of beïnvloeden? Wie voert er uit wat er in Brussel en Straatsburg wordt besloten? Pas toen ik al die mensen met verschillende beroepen in Nederland sprak, realiseerde ik me dat het leeuwendeel van het Europees werk zich buiten de Brusselse kantoren afspeelt.”
De dagelijkse realiteit centraal
Het bieden van een meer praktisch inzicht in Europees werk is één van de belangrijkste doelen van de portretserie, zegt ook initiatiefnemer Remmelt de Weerd. “Je kunt wel weten wat de rol is van verschillende instellingen, maar dat geeft je geen enkel beeld van de dagelijkse realiteit en de breedte van Europees werk. Wat doen al die mensen die in hun werk te maken krijgen met Europese programma’s, fondsen en wetgeving? Waar moeten ze goed in zijn en met wie werken ze samen? Het bieden van dat soort inzichten is heel waardevol voor iedereen die voor studie of werk inzicht in de Europese Unie wil krijgen. ”
Tot en met oktober wordt de website bijgevuld met nieuwe portretten. Daarna wordt de serie gebundeld in gedrukte vorm en ingezet voor lessen, workshops en arbeidsmarktoriëntatie voor studenten. “We hopen op verschillende plekken in Nederland studenten en werkenden te inspireren met deze serie. Geïnteresseerden kunnen ons benaderen voor een workshop of presentatie, waarin we vertellen over de dagelijkse realiteit van Europees werk,” zegt De Weerd.
De portretserie is te volgen via website, LinkedIn en Instagram.
De portretserie Europese Professionals is en initiatief van het lectoraat Changing Role of Europe van De Haagse Hogeschool. Het project is medegefinancierd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.