BBB wil af van Europese regels over braakliggende landbouwgrond

Een deel van je landbouwgrond braak laten liggen kan veel geld kosten. De BBB wil daarom af van Europese regels die boeren in de toekomst dwingen 4 procent van hun land niet te gebruiken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De BBB wil dat het kabinet zich in Brussel inzet om regelgeving over braakliggende landbouwgrond te versoepelen. BBB-kamerlid Cor Pierik en fractievoorzitter Caroline van der Plas dienden daartoe een motie in. De boerenprotesten door heel Europa laten zien hoe noodzakelijk die versoepeling is, betoogde Pierik in de Tweede Kamer. Brussel stond de afgelopen dagen al vol met trekkers en ook de Nederlandse Farmers Defence Force wil komend weekend wegen gaan blokkeren in de grensregio’s.

Europese regels

Als boeren in Europa aanspraak willen maken op Europese landbouwsubsidies moeten ze 4 procent van hun akkerland braak laten liggen. Dat betekent dat ze er geen gewassen op mogen telen. Daarmee zou ruimte ontstaan voor grassen en bosjes om te groeien en dat draagt bij aan de biodiversiteit.

De regel is al enkele jaren van kracht, maar de naleving ervan is door de Europese Commissie uitgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog werden veel producten duurder en uitstel van de regel gaf boeren meer bestaanszekerheid. Ook deze week probeerde Commissievoorzitter Von der Leyen de boeren al tegemoet te komen. Ze wil opnieuw uitstel geven over de regels waar de BBB vanaf wil.

Weg ermee

Nu willen ze volledig af van de regel. Belgische premier Alexander De Croo en Franse president Emanuel Macron gaven eerder al aan van de regel af te willen. De BBB wil nu dus dat ook Nederland met de Europese Commissie gaat praten om de regel te schrappen.

De BBB verwijst naar een onderzoek van de Wageningen Universiteit. De universiteit concludeert dat Europese duurzaamheidsregels over braakliggende grond maar ook bemesting de inkomens van boeren sterk kunnen beïnvloeden. Melkveehouders kunnen tussen de 28 en 201 procent inkomstenverlies hebben. Dat zou voor sommige bedrijven dus faillissement betekenen. Voor de akkerbouw is dat percentage tussen de 10 en 63.

Nu is het moment

Volgens Pierik is dit het moment om actie te ondernemen. Boeren uit België, Frankrijk, Italië en Nederland protesteerden donderdag in de Europese wijk in Brussel tegen het Europees landbouwbeleid. Een slimme zet. Alle 27 Europese regeringsleiders waren immers op bezoek voor een speciale top. De boeren zetten zichzelf daarmee weer op de agenda. Demissionair premier Rutte en De Croo gingen na afloop van de top nog met vertegenwoordigers van de boeren in gesprek.