BBB: ‘EU mag regels maken, maar niet te veel’

De BoerBurgerBeweging die opkwam door de stikstofdiscussie in Nederland, heeft geen appeltje te schillen met de EU. In partijprogramma’s is te lezen dat de EU best regels mag maken, maar niet te veel.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De BoerBurgerBeweging (BBB) boekte de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen een gigantische overwinning. De partij werd in iedere provincie de grootste en verdient daarom de kans om coalities te gaan vormen.

De stikstofdiscussie maakte de partij groot. Een discussie die verder zal gevoerd worden op provinciaal niveau, maar een Europese oorsprong heeft. Een Europese wet voor de bescherming van de natuur lag aan de grondslag van de Nederlandse stikstofwetging. Hoe kijkt BBB naar deze gang van zaken en hoe verhoudt de partij zich nu eigenlijk tot de Europese Unie?

Europa

De term ‘Europa’ of ‘EU’ komt maar weinig voor in de partijprogramma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen. De sterkste verwoording is te vinden in het programma van BBB Brabant. “Nederland is een handelsland. De EU moet echter geen superstaat worden, die alle regels voor alle inwoners van Noord-Brabant gaat bepalen”, is te lezen.

Stikstof

In meerdere programma’s is wel terug te vinden hoe de partij staat tegenover Europese wetgeving over stikstof. Zo is de partij van mening dat zolang de agrarische sector onder het door de EU verplichte stikstofplafond blijft, er geen enkele reden is om in Nederland via stikstofmaatregelen de natuur te herstellen. Het Nederlands beleid dat daarbuiten valt, wordt door de BBB-beleidsmakers in de provincie dus niet erkend.

De EU heeft bepaald hoeveel stikstof er maximaal uitgestoten mag worden binnen de agrarische sector. Zo mogen melkveehouders maximaal 282 miljoen kilogram stikstof uitstoten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaten Nederlandse veehouders vorig jaar vijf procent onder dat nieuwe stikstofplafond. Voorlopig ziet dat er dus goed uit, maar het plafond kan mogelijk verlaagd worden.

Belangrijk om te weten: het stikstofbeleid in Nederland staat los van dat stikstofplafond. Dat heeft te maken met de bescherming van Natura 2000-gebieden omdat sommige planten als bramen en brandnetels veel harder groeien door stikstof en daardoor andere natuur overwoekeren. Het komt volgens milieuwetenschappers de biodiversiteit niet ten goede.

In Brussel

Met de Provinciale Statenverkiezingen achter de rug staan nu de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur. BBB is al meerdere keren in Brussel geweest om te kijken bij welke Europese fractie ze zich willen aansluiten. De partij zegt de opties open te laten, maar neigt naar de Europese Volkspartij (EVP), waar ook het CDA en de ChristenUnie bij zitten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie