Banken moeten groener worden

2 min. leestijd

Politici, lobbyisten en ook bankiers reizen komende week af naar Egypte voor de zogenoemde COP27-klimaatconferentie. Europa presenteert de Europese klimaatplannen (Green Deal) en zal de rest van de wereld vragen om een tandje bij te zetten. Milieuactivisten zullen druk uitoefenen om ambitieuzer te zijn en de politiek zal luisteren. Nederland stuurt maar liefst zes ministers naar de bijeenkomst.

Maar er is ook een ander geluid. Het geluid van de Europese Centrale Bank (ECB). De bank uit Frankfurt bemoeit zich nadrukkelijk met de discussie. De Nederlander Frank Elderson, die in de directie zit, heeft een duidelijke boodschap. De banken moeten groener worden. Binnen twee jaar moeten ze op de balansen geld hebben opgenomen om klimaatrisico’s, zoals droogte, overstromingen en stormen, te kunnen opvangen.

Volgens Elderson zijn er nu nog te veel blinde vlekken bij de banken in Europa. “De strategiedocumenten staan vol met verwijzingen naar klimaatverandering, maar werkelijke verschuivingen blijven zeldzaam.” Banken zijn volgens de man die binnen de ECB verantwoordelijk is voor het klimaat, gek op nieuwe vormen van duurzaam ondernemen, maar verbinden er geen consequenties aan. “Te veel banken hopen nog steeds op het beste, maar bereiden zich niet voor op het ergste.”

Want wat gaan ze doen met ondernemingen die geld hebben geleend, maar die door de vergroening geen (of onvoldoende) inkomsten meer hebben? Te vaak maken banken uitzonderingen voor klanten. Zelfs beruchte vervuilers hoeven niet aan de nieuwe groene regels te voldoen”, zegt Elderson, zonder overigens de beruchte vervuilers bij naam te noemen.

Meer lezen. Neem een abonnement op de klimaatnieuwsbrief van Bijou. Ze heeft morgen nog meer details.

Frank Elderson

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie