Europa, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

VVD'er Rinzema presenteert wetsvoorstel tegen oneerlijke staatssteun

Groningse stedenband met Moermansk: een Nederlandse uitzondering

Groningen heeft als enige Nederlandse stad nog een stedenband met een plaats in Rusland. Een afgewogen keuze.

Waar is Frans (geweest)?

De week van Eurocommissaris Frans Timmermans was rijkelijk gevuld. In dit artikel overlopen we zijn agenda: wielrennen, het klimaatgeld verdelen en hoog bezoek ontvangen uit Nieuw-Zeeland.

Aan de haak: Weg met het vetorecht! Maar hoe dan?

Hongarije, Polen... Bulgarije. Met regelmaat van de klok, stokt de besluitvorming in Europa omdat deze landen zich beroepen op het vetorecht. Andere regeringsleiders roepen daarom al langer om een alternatief: weg met het vetorecht en op naar een ruime meerderheid! Een van onze lezers vraagt zich af of dit een reële oproep is en zo ja, hoe dit in zijn werk zou gaan.

Brusselse lasso rond digitale Wilde Westen

Een van de steunpilaren voor investeerders in digitale munten zoals Bitcoin, is dat het anoniem gebeurt. Maar dat vormt ook een voedingsbodem voor criminelen die via deze betaalwijze geld proberen wit te wassen. Hoe kan de Europese Unie hier werk van maken en wat denkt de cryptosector zelf?

Europese Rekenkamer: 1 miljard euro voor consultants is het geld niet waard

De 1 miljard euro die de Europese Commissie besteedde aan externe consultants was het geld niet waard, zegt de Europese Rekenkamer. De onderzoekers wijzen ook op tekortkomingen in de manier waarop het werk van consultants en de toegevoegde waarde ervan worden beoordeeld.

Wat doet Nederland met de coronamiljarden uit Brussel? Dat zegt de minister niet

Besluiten over het coronaherstelfonds moeten transparanter, stelt Volt. De partij wil inzicht in de manier waarop het kabinet de miljarden uit het Europese Herstelfonds verdeelt. Dit lijkt niet mogelijk, volgens de minister van Financiën, wegens de privacywetgeving voor bedrijven. Laurens Dassen (Volt) betwijfelt dit en verzoekt daarom de minister om de juridische overweging te delen.

Commissie streeft naar transparantie, maar kan én wil niet op zoek naar eigen sms’jes

De Europese Commissie heeft aan de Europese Ombudsman laten weten dat het niet op zoek zal gaan naar de verloren sms'jes van voorzitter Ursula von der Leyen. De Europese instelling bepleit dat dit ook niet moet, want de berichtjes zouden niet onder de Europese Wet openbaarheid van bestuur vallen.

Probeer onze nieuwsbrief de eerste week gratis uit!

Vrijblijvend en direct opzegbaar

Word lid Meer informatie

Politiek

Bekijk alles

Stoltenberg op NAVO-top: klimaatverandering is ook onze vijand

CDA bijeen op Europaconferentie

Ollongren: "Oekraïne heeft meer wapens, training en voorraden nodig tegen Rusland"

Historisch bezoek aan Kiev: EU-leiders voor kandidaat-status Oekraïne

Liveblog: Europese top in Brussel

Steun ons!

Elke bijdrage, hoe groot of klein, ondersteunt onze toekomst. Steun Brusselse Nieuwe voor maar €1. Wanneer mogelijk, overweeg een maandelijkse steun.

Een adviesraad van journalisten, voorlichters en voormalig Europarlementariërs van allerlei politieke achtergronden houdt de journalistieke koers in de gaten, zodat Brusselse Nieuwe nieuws brengt dat voor alle Nederlanders interessant is, ongeacht politieke voorkeur.

©2022 Brusselse Nieuwe | alle rechten voorbehouden | Webdesign door SMOOP     

Brusselse Nieuwe steunen?