Probeer onze nieuwsbrieven!
Vrijblijvend en direct opzegbaar
Word lid Meer informatieEuropa, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
Bijna 2.000 miljard euro. Zoveel wil de Europese Commissie uitgeven tussen 2028 en 2034. Een recordbedrag, maar hoe zit die begroting precies in elkaar? En wat betekent het voor lidstaten, regio’s en boeren? In dit artikel beantwoorden we zes vragen over het nieuwe EU-budget.
De Europese Commissie heeft haar plannen voor een nieuwe begroting voor de periode tussen 2028 en 2034 gepresenteerd. Met 2.000 miljard euro op tafel zijn de reacties verdeeld. Te groot, te klein, of verkeerd besteed: iedereen vindt wel iets.
Het Europees Parlement stelt stevige eisen aan de nieuwe EU-begroting. Meer geld voor defensie en concurrentiekracht, duidelijke potten voor landbouw en cohesie, en geen blanco cheque voor de lidstaten. De onderhandelingen zijn begonnen, nog voor de plannen op tafel liggen.
“Rapporteurs controleren wetsvoorstellen van de regering”, schreven drie journalisten van De Groene. Maar dat negeert het Europese werk van Kamerleden. Veel voorstellen komen immers uit Brussel – en ook PVV’ers volgen ze op de voet. Helaas missen mainstreammedia steeds vaker politieke Europadebatjes, schrijft Mendeltje van Keulen in haar column.
Er waren geen geitenpaadjes nodig, maar kleine cadeautjes. Ursula von der Leyen heeft zich met mooie beloftes van steun verzekerd, zodat ze met opgeheven hoofd de stemming over de motie van wantrouwen heeft overleefd. De vraag is wat die beloftes waard zijn, schrijft onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) in dé gratis Europa-nieuwsbrief Brussels Peil van deze week.