Alleen christendemocraten blij met Von der Leyen, maar geen meerderheid voor motie van wantrouwen

Ursula von der Leyen moest zich voor het Europees Parlement verantwoorden na een motie van wantrouwen over haar contacten met Pfizer. De kritiek komt uit alle hoeken, maar een meerderheid ziet geen reden om de Commissie te laten vallen.

2 min. leestijd
EP Plenary session - Motion of censure on the Commission B10-0319/2025
Ursula von der Leyen verdedigt zich in het Europees Parlement. (Foto: Europees Parlement.)

Het is niet makkelijk om Ursula von der Leyen te zijn – althans, dat vindt ze zelf. Na een motie van wantrouwen, vooral gesteund door radicaal-rechtse Europarlementariërs, moest ze gisteravond voor het Europees Parlement verschijnen. De aanleiding voor de motie: sms’jes tussen Von der Leyen en Pfizer-topman Albert Bourla voorafgaand aan miljardencontracten voor coronavaccins. “Het is geen geheim dat ik contact heb gehad met bedrijven die ons uit de crisis moesten helpen”, zei Von der Leyen. Maar dat ze iets fout gedaan heeft, denkt ze niet.

In haar toespraak verwees Von der Leyen naar de “unieke en ongekende situatie” waarin Europa zich tijdens de pandemie bevond. Ze hoopte daarmee sympathie op te wekken bij het Parlement. Van excuses was echter geen sprake.

Hoewel Von der Leyen zich geen zorgen hoeft te maken – de stemming is donderdag – kreeg ze veel kritiek. Variërend van oncontroleerbare privéberichten met de topman van Pfizer, milieumaatregelen terugdraaien, milieumaatregelen juist niet genoeg terugdraaien, te veel samenwerken met rechts én te veel samenwerken met links.

Politiek toneelstuk

D66, NSC en Volt laten weten de motie in ieder geval niet te steunen. Ze zien veel problemen, maar vinden dit niet het moment om de hele Europese Commissie lam te leggen. Ook GroenLinks-PvdA stemt niet in met de motie, ondanks hun kritiek op Von der Leyen en de christendemocratische fractie.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA wuift de motie weg als een “politiek toneelstuk van extreemrechts om de Commissie en Europa te ondermijnen”. Zeker omdat de indieners volgens Eickhout zelf kampen met corruptie. BBB en SGP denken nog na, laten ze weten. De PVV stemt naar verwachting vóór de motie.

Dit artikel komt uit De Dagvangst. Abonneer je nu en ontvang elke ochtend het laatste nieuws uit Brussel, Den Haag en de rest van Europa exclusief in jouw mailbox.