Nederland in de Europese krant | Met het strengste asielbeleid ooit, vuurwerkverbod, telefoonverbod op scholen en PFAS

Brusselse Nieuwe leest voor jou de internationale kranten. Met welk nieuws stond ons land deze week in de Europese krant?

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De instemming van de Tweede Kamer met strengere asielwetten wordt beschreven in de De Morgen: “ChristenUnie-leider Mirjam Bikker sprak van een ‘boterzachte toezegging’ van Van Weel en betichtte de partijen die voor de strafbaarstelling van illegaal verblijf stemden van ‘staatsrechtelijk spookrijden’”. In afwachting van besluitvorming in de Eerste Kamer wil de demissionaire regering alvast verdere stappen op migratie zetten, aldus de Vlaamse krant: “Zo wil het de voorwaarden voor het aanwerven van kenniswerkers van buiten de EU aanscherpen, blijkt uit een brief van ontslagnemend minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum (NSC).”

Smartphoneverbod

En over de Eerste Kamer gesproken. Daar werd afgelopen week ingestemd met het vuurwerkverbod voor consumenten, schrijft ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Het vuurwerkverbod is al jaren onderwerp van verhitte discussies in Nederland. Artsen, politie, gemeenten, dieren- en milieuactivisten pleiten er al jaren voor. Lange tijd was er echter geen meerderheid in de Tweede Kamer. Pas in het voorjaar liet de rechts-liberale regeringspartij (VVD) haar verzet varen en stemde in met het wetsvoorstel van de rood-groene fractie en de Partij voor de Dieren.” Ook in Duitsland groeit het verzet tegen consumentenvuurwerk op oudejaarsavond, maar de nationale regering en de deelstaten konden het vorige maand nog niet eens worden over ruimere mogelijkheden voor vuurwerkverboden.

Nog meer verboden

En in The Guardian worden de resultaten van een Nederlandse studie over mobiele telefoons op scholen beschreven. Daaruit blijkt dat smartphoneverboden op Nederlandse scholen hebben het leren verbeterd. Leerlingen zouden zich beter kunnen concentreren en gaan beter met elkaar om. Onderwijsstaatssecretaris Paul, zei tegen de Britse krant dat de landelijke richtlijn de discipline in de klas ten goede kwam: “Leraren en schoolleiders gaven aan dat als een individuele leraar de mobiele telefoon uit zijn of haar klas wilde weren, er altijd discussie zou ontstaan”.

Nog niet verboden

Elke Nederlander heeft PFAS in het bloed, schrijft Politico naar aanleiding van door het RIVM uitgevoerde tests op bloedmonsters uit 2016 en 2017: “De PFAS-concentraties waren het hoogst in de regio’s Dordrecht en Westerschelde, vanwege de nabijgelegen chemische fabrieken. Het instituut kondigde aan dat het ook een onderzoek zal publiceren op basis van de bloedmonsters die dit jaar zijn afgenomen.”