Nederland is bereid zelf maatregelen tegen Israël te nemen als de EU geen actie onderneemt. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp in de Tweede Kamer.
Uit een Europees rapport, op initiatief van Veldkamp, bleek eerder dat Israël waarschijnlijk mensenrechten schendt en in strijd handelt met het associatieverdrag met de EU. Ondanks die conclusie, wil Europa eerst in gesprek met Israël en gaat het nog niet over tot sancties.
Verdeeldheid
Volgens Veldkamp schendt Israël het humanitair recht door de grens naar Gaza af te sluiten zodat voedsel, water en medicijnen het gebied niet in kunnen. Andere landen zoals Ierland en Spanje uitten al langer felle kritiek. De Spaanse premier Pedro Sánchez beschreef het geweld in Gaza vorige week nog als een genocide.
Hongarije en Duitsland zien weinig in het aanpakken van Israël. Vooral het opheffen van het associatieverdrag met het land willen ze niet. Volgens de Duitse bondskanselier Friedrich Merz is dat geen optie omdat Israël een “democratische rechtsstaat” is. Om het associatieverdrag op te heffen is unanimiteit nodig.
Er kunnen wel andere maatregelen genomen worden, waarvoor slechts een gekwalificeerde meerderheid nodig is (ten minste vijftien lidstaten die samen minstens 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen), maar vooralsnog zijn er geen concrete plannen.
Vervolgstappen
Op 15 juli komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken weer samen. Komt daar niets uit? Dan is Nederland zelf bereid om stappen te zetten tegen Israël. Op wat voor maatregelen Veldkamp doelt, kon hij de Kamerleden nog niet zeggen. “Daar heb ik nog niet over nagedacht”, aldus de minister.
Blijf op de hoogte van de Europese opstelling tegenover mensenrechtenschendingen binnen en buiten Europa, door je te abonneren op de Nieuwsbrief Democratie en Rechtsorde van Brusselse Nieuwe. Ontvang elke twee weken exclusief nieuws uit Brussel in jouw mailbox.