Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer over de importtarieven die voormalig president Trump heeft aangekondigd voor de Europese Unie. In het debat spraken Kamerleden zich uit tegen deze sancties en benadrukten ze het belang van vrijhandel. Ook gaven Kamerleden hun mening over de houding van minister Reinette Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp en de rol die Nederland speelt in de onderhandelingen over Europese tegenmaatregelen. Toch bleek dit allemaal bijzaak. Het debat draaide uiteindelijk vooral om één onderwerp: het Mercosur-verdrag, ofwel het handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen.
Binnen de coalitie is er verdeeldheid over dit verdrag. De VVD is voorstander, terwijl de PVV en BBB zich ertegen keren. NSC, dat lange tijd kritisch was, geeft aan van standpunt te zijn veranderd. Kamerlid Wytske Liselotte Postma licht toe: “De huidige geopolitieke situatie vraagt om meer handelspartners. Daarom heeft NSC besloten zijn standpunt over het EU-Mercosur-handelsakkoord te wijzigen. Waar we eerder terughoudend waren, steunen we het verdrag nu.”
De context is veranderd
NSC is niet de enige partij die van mening is veranderd. Ook het CDA en de ChristenUnie benadrukten tijdens het debat het belang van het verdrag. “Europa heeft nieuwe, betrouwbare en gelijkgezinde partners nodig, ook in Latijns-Amerika. Daarom spreekt het CDA zich nu ook duidelijk uit voor het Mercosur-verdrag,” aldus Hendri Bontenbal (CDA).
Hoewel de ChristenUnie geen expliciet ‘ja’ of ‘nee’ gaf, erkende kamerlid Pieter Grinwis dat de ChristenUnie aan ‘het schuiven’ is: “We moeten opnieuw een belangenafweging maken. Onze zorgen over het verdrag zijn niet verdwenen, maar de context is veranderd.”
Coalitiepartijen BBB en PVV blijven bij hun standpunt en zijn dus tegen het verdrag, dat volgens hen te grote gevolgen heeft voor Nederlandse boeren. Voor deze partijen ligt de oplossing voor de handelsconflicten in het onderhandelen met de VS en het verminderen van de regeldruk voor bedrijven.
Minister neemt nog geen standpunt in
Verschillende Kamerleden wilden van minister Klever weten hoe zij tegen het handelsverdrag aankijkt. De minister houdt haar oordeel echter nog even voor zich: “Het kabinet wacht met het innemen van een standpunt over het EU-Mercosur-akkoord tot er echt een besluit genomen moet worden in de EU. Voordat dat gebeurt, stuurt het kabinet eerst nog een brief naar de Tweede Kamer. Daarna praten we er samen verder over.”