Nederlanders manen Europese Commissie tot spoed: ‘Pak de regie op staal’

De toekomst van de Europese staalindustrie staat op het spel. In het Europees Parlement klinkt een dringende oproep voor een snellere en beter gecoördineerde aanpak om de sector te verduurzamen én concurrerend te houden. Het actieplan van de Europese Commissie, bedoeld om de industrie te ondersteunen, wordt verwelkomd, maar veel Nederlandse Europarlementariërs vinden het voorstel te vaag en te traag.

2 min. leestijd
Bas Eickhout (GL-PvdA) tijdens het debat over het Actieplan metaal en staal in Straatsburg. Bron: Europees Parlement

De Europese Commissie presenteerde een actieplan om de Europese staalindustrie te helpen, maar volgens Europarlementariërs schiet het tekort. “We moeten sneller handelen”, waarschuwt Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het plan mist concrete actie en Europese coördinatie, vindt hij. Tot 2026 wachten met maatregelen, zoals het actieplan van de Europese Commissie voorstelt, duurt te lang. 

De Europese staalindustrie staat onder zware druk door hoge energieprijzen, goedkope Chinese concurrentie en de noodzaak om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Denk aan het Nederlandse Tata Steel in IJmuiden. Het bedrijf maakt verlies en staat onder druk om de productie schoner te maken.

Groen staal

Mohammed Chahim (GroenLinks-PvdA) pleit voor een bredere visie, waarbij de staalindustrie niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van een grotere Europese duurzame industrie. “We hebben een gecoördineerde aanpak nodig”, zegt hij. Europese auto’s, windmolens en batterijen moeten gemaakt worden van Europees, groen staal, bepleit Chahim, alleen zo kunnen we echt concurreren.

Brigitte van den Berg (D66) benadrukt dat de investeringen in groen staal strategisch moeten worden ingezet. “Er moet een duidelijk plan komen voor elke staalfabriek: hoe blijft deze open, hoe blijft deze concurrerend en hoe maken we de overgang naar duurzaam staal?”

Te duur

Niet alleen de staalindustrie, maar de hele energie-intensieve sector in Europa voelt de druk. Europarlementariër Berendsen (CDA) waarschuwde voor de sluiting van fabrieken en het verlies van duizenden banen. “Europa is te duur om te produceren. We mogen niet afhankelijk worden van andere landen voor onze basisindustrie.”

Volgens de Europarlementariërs is het tijd voor actie. De Europese Commissie moet sneller handelen, investeringen richten op de juiste sectoren en lidstaten aansporen om samen te werken in plaats van hun eigen industriepolitiek te voeren.