Brussel wil wijnsector redden

De EU gaat Europese wijnboeren financieel helpen zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Dat is een van de plannen die de Europese Commissie vrijdag presenteerde om de wijnsector toekomstbestendig te maken. De sector kampt niet alleen met klimaatverandering, maar ook markt die snel verandert. Soepelere regels en hulp bij investeringen moeten ervoor zorgen dat de Europese wijnsector overeind blijft.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Wijnboeren in Frankrijk voelen zich regelmatig genoodzaakt delen van hun wijngaarden te verbranden. De ene wijnboer produceert te veel en kan zijn wijn niet kwijt omdat steeds minder mensen wijn drinken, de andere moet van druivensoort wisselen, omdat door het warmere klimaat sommige soorten niet goed groeien. Dat alles levert een onvoorspelbare markt op en wijnboeren hebben te weinig middelen en mogelijkheden om daar goed op in te spelen.

Tegelijkertijd lijkt het met de wijnproductie in niet-traditionele wijnregio’s steeds beter te gaan. In Limburg bijvoorbeeld groeit het aantal wijnboeren gestaag en ook door heel Nederland nam het aantal wijnproducenten de afgelopen jaren toe. In 2018 waren er nog 136 wijnproducenten ingeschreven bij de KvK. In 2023 waren dat er al 194. En hoewel de wijnconsumptie in Europa daalt, was de laatste jaren in Nederland juist een stijging te zien in de hoeveelheid gedronken wijn.

Wijnplannen

Hoe dan ook wil de Europese Commissie het leven van wijnboeren makkelijker maken. Simpel gezegd hoeven wijnboeren zich, wat de Commissie betreft, straks aan minder regels te houden. Ze kunnen volgens de nieuwe plannen zelf besluiten of ze van druivensoort wisselen en of ze wijngaarden opruimen. Daarnaast kunnen wijnboeren straks creatiever zijn. De Commissie wil het makkelijker maken om nieuwe innovatieve wijnproducten op de markt te brengen. Wijnen met minder alcohol bijvoorbeeld. En om dat allemaal in goede banen te leiden, komen er duidelijke regels over de benaming en etikettering van die innovatie wijnproducten.

En dan is er nog het wijntoerisme. De Europese Commissie wil dat stimuleren door producenten van wijn met een beschermde herkomstbenaming te helpen bij het ontwikkelen van toeristische activiteiten. Dit kan de economische groei in landelijke gebieden bevorderen. Verder wordt de looptijd van EU-gefinancierde promotiecampagnes buiten de EU verlengd van drie naar vijf jaar. Dit moet ervoor zorgen dat Europese wijnen internationaal beter gepromoot worden.