Nieuwe Europese rijbewijsregels: alle veranderingen in beeld

De regels voor rijbewijzen gaan flink op de schop in Europa. Het Poolse voorzitterschap van de Europese Raad heeft samen met onderhandelaars van het Europees Parlement afgelopen dinsdag namelijk een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe rijbewijsregels. Deze veranderingen moeten zorgen voor meer verkeersveiligheid, betere handhaving door heel Europa en het aanpakken van de personeelstekorten in de transportsector. We zetten de veranderingen op een rijtje:

2 min. leestijd
Electric car Citroen DS Electric car BMW I3

Vanaf 2030 wordt het mogelijk om een digitaal rijbewijs te gebruiken. Dit rijbewijs komt in de digitale Europese Identiteitsportemonnee en wordt in alle EU-landen erkend. Wie liever een fysiek rijbewijs wil houden; dat kan nog steeds. Daarnaast wordt de geldigheidsduur van rijbewijzen voor auto’s en motoren verlengd naar 15 jaar, wat betekent dat bestuurders minder vaak een nieuw rijbewijs hoeven aan te vragen.

Jongeren mogen eerder rijden & proefperiode voor nieuwe bestuurders

Jongeren kunnen voortaan al vanaf hun 17e de weg op, mits onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Nederland kent al een vergelijkbaar systeem, waarbij 17-jarigen onder toezicht van een begeleider aan het verkeer mogen deelnemen.

Wat Nederland nog niet kent, is een proefperiode van twee jaar voor alle nieuwe bestuurders. De EU wil voor nieuwe bestuurders een ‘proefperiode’ introduceren, waarin strengere regels en zwaardere straffen gelden voor overtredingen zoals rijden onder invloed, te hard rijden en gevaarlijk rijgedrag.

Minimumleeftijd voor vrachtwagenchauffeurs omlaag

Om het tekort aan beroepschauffeurs aan te pakken, wordt de minimumleeftijd voor vrachtwagenrijbewijzen verlaagd. Wel moeten jonge chauffeurs in hun beginperiode onder begeleiding rijden, zodat ze veilig ervaring kunnen opdoen.

Strengere EU-brede handhaving van rijverboden

Tot nu toe konden rijverboden voor buitenlandse bestuurders alleen binnen één land worden opgelegd. Met de nieuwe regels wordt dit strenger: een rijverbod voor ernstige overtredingen zoals rijden onder invloed, extreem hard rijden of verkeersmisdrijven met zware gevolgen gaat voortaan in de hele EU gelden.

Als een bestuurder in een ander EU-land een zware overtreding begaat, moet dit land dit melden aan het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Dat land is vervolgens verplicht het rijverbod te registreren en te handhaven.

Waarom deze nieuwe regels?

Deze nieuwe regels maken deel uit van het bredere Europese Verkeersveiligheidspakket, dat als doel heeft om tegen 2050 het aantal verkeersdoden in de EU tot nul terug te brengen. Voordat de nieuwe richtlijnen in werking treden, moeten ze nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.