“Niemand wil liever vrede dan de Oekraïners”, schrijft Zelensky volgens Trump

President Trump sprak vannacht in het Amerikaanse congres. En het was een hele zit. Ondertussen stelde Europa een herbewapeningsplan voor met meer staatssteun en gezamenlijke defensie-uitgaven om de veiligheid te versterken.

3 min. leestijd
(Bron foto: Unsplash)

Maar liefst één uur en veertig minuten was hij aan het woord. Een Castro-achtige lengte, waarbij de Europese onderwerpen pas op het laatst van zijn toespraak (kort) aan bod kwamen. Eerst had hij het over de grootste deportatieoperatie ooit waarbij Trump illegale migranten wil terugsturen. De energieprijzen, het transgenderbeleid en een initiatief om de scheepsbouw in Amerika een nieuwe impuls te geven.

Na meer dan een uur kwam eerst Groenland aan bod. Ze mogen het zelf beslissen en zijn welkom om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten van Amerika. Hij zal de keus van de Groenlandse bevolking respecteren. “Maar”, zo voegde hij er aan toe “ik denk dat we het op een of andere manier gaan krijgen.”

De brief

Vervolgens kondigde Trump aan dat hij een brief heeft gekregen van de Oekraïense president Zelensky. In de brief staat dat Oekraïne bereid is om zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.  En dat ze “waarderen hoeveel Amerika heeft gedaan om Oekraïne te helpen zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid te behouden.” Verder is het land klaar om de mineralenovereenkomst te ondertekenen op elk moment dat het de Amerikanen uitkomt.

 “Niemand wil liever vrede dan de Oekraïners”, schrijft Zelensky volgens Trump. De Amerikaanse president was tevreden over de brief. “Het is tijd om deze gekte en het doden te stoppen. Als je deze oorlog wil stoppen, moet je met beide kanten praten. We hebben serieuze gesprekken gevoerd met Rusland en sterke signalen ontvangen dat ze klaar zijn voor vrede.

Het signaal

Over de herbewapening van Europa was Trump kort. “Europa heeft helaas veel meer geld heeft uitgegeven aan de aankoop van Russische olie en gas dan aan de verdediging van Oekraïne.”

En dat terwijl kort voor de speech van Trump een lang verwacht plan in Brussel het licht zag. Ze heeft er lang over gedaan, eigenlijk zou het Europese herbewapeningsplan al voor de zomer van 2024 klaar zijn, maar door de dreiging van Amerika om geen wapens meer te leveren, is het plan nu eindelijk gepresenteerd. Het is formeel de gids voor de Europese top van regeringsleiders van komende donderdag, maar ook een signaal naar president Trump (die dus later sprak) over wat Europa allemaal gaat doen. Zo wil de Europese Commissie meer raketten, artillerie, munitie, drones en wapens om zich te verdedigen tegen cyberaanvallen. De grote vraag, die ook donderdag bij de premiers (en presidenten) op tafel ligt is: hoe gaan we het betalen?