Voorwaarde voor het uitstel was wel dat er niks zou veranderen aan de wet (de richtlijn). Het uitstel was alleen bedoeld om bedrijven zich beter te kunnen laten voorbereiden. Maar van die afspraak lijken de christendemocraten zich weinig aan te trekken. Ze vinden de ontbossingswet, waar ze eerder mee hebben ingestemd, een monster. Tot ongenoegen van de liberalen, sociaaldemocraten en groenen in het Europees Parlement. Ze dreigen de hele Europese Commissie naar huis te stemmen als de wijzigingen doorgaan.
Wat staat er in die wet?
Het gaat er om de illegale houtkap terug te dringen. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat de producten die ze gebruiken geen schade hebben veroorzaakt. Dat moeten ondernemers doen door bij te houden waar hun product vandaan komt. Ze moeten alles doen, wat in hun vermogen ligt, om te voorkomen dat ze illegale houtproducten importeren. Die eisen vindt de Duitse christendemocraat Christine Schneider veel te zwaar. De Duitse, die het in het verleden ook regelmatig met Frans Timmermans aan de stok had, wil de regels versoepelen. Volgens de ontbossingswet (de EUDR), moeten Europese bedrijven aantonen dat hun producten, zoals koffie of rundvlees, niet zijn geproduceerd op land waarop bossen gekapt zijn (de peildatum is 2020). De wet is goed voor het klimaat en de biodiversiteit, zo stelde het Europees Parlement toen de wet aangenomen werd.
Wat nu?
De christendemocraten willen opnieuw onderhandelen. Ze vinden dat de eis voor bedrijven om aan te tonen dat de producten die ze inkopen niet geproduceerd zijn door ontbossing, te zwaar. Het levert volgens de christendemocraten teveel bureaucratische rompslomp op. In plaats daarvan wil de EVP dat alleen het bedrijf dat het product op de markt zet moet onderzoeken of ergens in de productieketen ontbossing plaatsvond. Maar daar wordt het politiek, want afspraak is afspraak zeggen ze bij de andere partijen. Er wordt nu gedreigd om tegen de benoeming van de nieuwe Europese Commissie te stemmen. In de wandelgangen klinkt gemor. De christendemocraten doen teveel alsof ze Europa alleen regeren, wordt gemopperd.
Dat de Liberalen, Sociaaldemocraten en Groenen in staat zijn om zand in de motor te strooien bleek recent bij de stemming over de nieuwe begroting. Nadat de christendemocraten, tegen de afspraken in, met de rechterkant van het Parlement zaken deden, stemden de drie groepen tegen de begroting, waardoor er een probleem is ontstaan.De komende week zal er flink onderhandeld worden. Het is niet de verwachting dat de drie groepen al hun kaarten op tafel zullen leggen komende dinsdag als de top van de nieuwe Europese Commissie op bezoek komt in het Europees Parlement voor hun hoorzittingen.Daarna moet er nog een stemming plaats vinden, waarschijnlijk eind november, over de benoeming van de nieuwe Europese Commissie. Volgens ingewijden is dat het moment om tegen te stemmen, tenzij de christendemocraten tot inkeer komen, zo zeggen ze.