”Controles aan de grens met België”, kopt De Morgen, naar aanleiding van de aanscherping van het Nederlandse asielbeleid met de zogeheten noodmaatregelenwet. Vanaf eind november gaan de grenscontroles in. Nederland volgt daarmee Duitsland en Frankrijk, die ook al grenscontroles invoerden. De Vlaamse krant noemt het terugdraaien van de spreidingswet ”opvallend”, waardoor gemeenten niet langer verplicht worden om vluchtelingen op te nemen: ”Die spreidingswet werd vorig jaar nog maar ingevoerd door een VVD-minister in de regering-Rutte. Nu stemt diezelfde VVD in met de afschaffing ervan.”
Ook onze oosterburen schrijven over de plannen van de coalitie om het asielrecht aan te scherpen en dan met name de invoering van grenscontroles, waarbij illegale migranten moeten worden teruggestuurd naar Duitsland en België. De kritiek op de plannen is niet alleen groot onder oppositiepartijen, schrijft Welt. Ook juristen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en grensgemeenten betwijfelen of de plannen uitvoerbaar zijn, aldus de Duitse krant. De VNG sprak namens gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de opvang van migranten, van “chaos”.
Baby teruggevonden
Wellicht dat een aanscherping van de grenscontroles de ontvoering van de 8 weken te vroeg geboren baby Santiago uit een Franse kraamkliniek naar Nederland had kunnen voorkomen. Le Monde schrijft over de curieuze arrestatie van zijn ouders en oma in een Amsterdams hotel, vlakbij Centraal Station, nadat de medische zorgbehoevende baby daar in redelijke gezondheidstoestand was aangetroffen. Over het motief van de ouders kan de Nederlandse politie, die de leiding had over de zaak, niets vertellen aldus de Franse krant: ”Een woordvoerster van de Amsterdamse politie zei zaterdag tegen Agence France-Presse dat de zaak is doorgestuurd naar de Franse autoriteiten en dat er geen verdere informatie zou worden vrijgegeven.” Roaming-gegevens van de telefoons van de ouders zetten de autoriteiten op het spoor naar Nederland. Tegen hen waren Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd, die werden verspreid op Europees niveau en op grotere schaal via Interpol.
Klein niet naar Eurovisie
De aankondiging van Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival komend jaar in Zwitserland, bleef niet onopgemerkt in Zweden. In Aftonbladet valt te lezen dat het lang onduidelijk was of Nederland zou deelnemen aan de 2025-editie van Eurovisie. De European Broadcasting Union, EBU, die toezicht houdt op het evenement, diskwalificeerde Klein enkele uren voordat hij zijn lied Europapa ten gehore zou brengen tijdens de finale op 11 mei in Malmö, na een incident met een cameravrouw. ”Een stap die de Nederlandse omroep onevenredig hard noemde”, aldus de Zweedse krant. Na maanden van besprekingen heeft de AVRO-TROS voldoende garanties gekregen van de EBU dat er structurele veranderingen zullen worden doorgevoerd tijdens het muziekfestival. Het pakket maatregelen omvat de aanstelling van een beveiligingsbeambte voor artiesten en een aanzienlijke vermindering van het aantal opnames achter de schermen. Ondanks de nieuwe regels heeft Joost Klein het verzoek om deel te nemen aan de wedstrijd van volgend jaar afgewezen.