Facebook verliest alweer strijd met Europese rechter

De Duitse concurrentiewaakhond tikte Facebook op de vingers vanwege zijn privacybeleid. Het Europees Hof in Luxemburg geeft de instantie gelijk.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Meta’s Facebook verzamelt heel wat gebruikersdata over interesses en surfgedrag. Maar niet alleen wanneer je gebruikmaakt van het sociale medium zelf. Ook gegevens over websites en applicaties van derden worden allemaal geregistreerd wanneer je je WhatsApp, Instagram- of Facebookaccount gebruikt. Die data zijn immers goud waard om gepersonaliseerde reclame te verkopen. 

Marktmacht

Wie een Facebookaccount aanmaakt, moet in een privacyverklaring Facebook de toestemming geven om persoonlijke gegevens ook te mogen volgen buiten het sociale medium zelf. Maar de Duitse federale concurrentiewaakhond verbood Facebook deze voorwaarde op te leggen. Dit komt namelijk neer op misbruik van de marktpositie. 

Omdat Facebook en zijn zusterbedrijven alomtegenwoordig zijn, worden gebruikers in de praktijk immers verplicht om toestemming te geven. Er is namelijk geen alternatief voor diegenen die geen toestemming willen geven.

Maar mag een concurrentiewaakhond überhaupt privacyregels controleren? In dit geval wel, zegt het Europees Hof. Om te controleren of Facebook misbruik maakt van haar marktmacht, kon de waakhond niet anders dan behalve naar de concurrentieregels ook naar de privacyregels te kijken. 

Nieuwe stok

Grote techbedrijven zullen de uitslag van de Europese rechter in spanning gevolgd hebben. In Brussel worden sowieso heel wat nieuwe wetten voor digitale diensten ontwikkeld. Deze uitspraak betekent ook dat concurrentiewaakhonden op nationaal én Europees niveau een nieuwe stok hebben om mee te slaan.

Tegelijkertijd constateert de Europese rechter dat Meta ook gegevens lijkt te verwerken zoals ras of etnische afkomst. Ook politieke opvattingen, religieuze overtuigingen of seksuele geaardheid. En dat is onder de privacyregels doorgaans verboden. Vervolgens is het opnieuw aan de nationale rechter om te bepalen of deze observatie van het Europees Hof correct is. 

Vorige maand nog legde de EU Meta al een monsterboete op van 1,2 miljard euro. Het bedrijf zou gebruikersdata van Europeanen naar de Verenigde Staten doorgeven zonder de garantie dat deze onzichtbaar zouden blijven voor de Amerikaanse autoriteiten. Meta gaf in een reactie aan de boete aan te vechten voor de rechter.

Hoe is het met de rechtsstaat & mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europese Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte.