Ymare uit Bovensmilde praat mee in Straatsburg

4 min. leestijd

Na even verdwaald te zijn op het grote station van Straatsburg – ‘ik kom van het platteland!’ – stapt de Nederlandse Ymare van Halen-van der Sluis (36) met twee andere panelleden in de taxi naar het Hilton Hotel – ‘echt heel chique’.

Dit weekend is van Halen-van der Sluis in Straatsburg om haar mening over de Europese Unie te geven tijdens het burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het is een experiment van de Europese Unie om besluitvorming beter aan te sluiten op de wensen van Europese burgers.

Van Halen-van der Sluis is een van de 32 Nederlandse deelnemers. Ze heeft vier kinderen, woont in Bovensmilde, vlakbij Assen en runt haar een eigen consultancybureau als deskundige op het gebied van veiligheid.

Via een vriendin die werkt voor een onderzoeksbureau was ze ingeschreven voor het burgerpanel. De deelnemers zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben voorafgaand online deelgenomen aan verschillende discussies. Dit weekend in Straatsburg ontmoeten ze elkaar en worden de grote Europese onderwerpen in het echt besproken.

“Ik heb geen idee wat er van me verwacht wordt, maar kijk ernaar uit om alle verschillende meningen te horen,” zegt van Halen-van der Sluis.

Hoe heb je je voorbereid?
“In de trein naar Straatsburg heb ik alle mails die we de afgelopen tijd hebben gekregen nog een keer gelezen. We hadden zo veel mails ontvangen over wat er allemaal besproken gaat worden, maar ik heb ze telkens alleen vluchtig gelezen. Er stond wel in de berichtgeving dat we ons niet voor hoefde te bereiden. We hebben in Straatsburg ook werkgroepen om meer over de Europese Unie en de onderwerpen te weten te komen. Ik wil wel voordat ik ergens een mening over geef goed weten waar ik over praat, in de trein had ik mooi de tijd.”

Wat waren de onderwerpen die bij je zijn blijven hangen?
“We gaan praten over Europese Unie in de wereld en over migratie. Migratie gaat mij aan het hart, maar ik verwacht ook dat het een heftige discussie gaat worden. De verschillen tussen voor en tegen zijn groot, dat merkte ik al op het online forum voorafgaand aan dit weekend. Daar kwam de splitsing tussen voor en tegen al heel duidelijk naar voren. Ik vind dat lastig, migratie gaat wel over mensen.”

“Ik probeer mij te verplaatsen in een migrant. Stel dat ik in zo’n land ben geboren, eigenlijk is dat ook het oneerlijke probleem. Je wordt daar geboren, je kiest er niet voor. Niet dat ik het allemaal prima vind, dat iedereen naar landen in de Europese Unie komt, maar ik zie wel het goeie van de mens in.”

Hoe pak je de discussie aan?
“Ik ga niet mijn mond houden, maar ik weet het niet, het ligt aan de setting en hoe open de rest is. Laten we wel wezen, het zijn tweehonderd hele verschillende mensen, van verschillende lagen van de bevolking en uit verschillende plekken en landen.”

“Ik zat gister vanaf het station naar het hotel in de taxi met een jongen van 18 uit België. Ik merkte wel dat wij twee hele verschillende personen zijn. Ik realiseerde me dat je mensen met verschillende meningen gaat tegenkomen. Ik ben benieuwd naar hoe de discussie met hen zal gaan.”

Hoe kan de Europese Unie het beste omgaan met migratie?
“Ik ben van de bronaanpak. We moeten allereerst kijken waarom mensen naar Europa komen. Ook vind ik dat het aantal migranten binnen de Europese Unie eerlijk verdeeld moet worden over alle landen op basis van grootte. Ik heb ook gelezen over soft en hard power. Ik denk dat de Europese Unie bij problemen zoals migratie harder op mag treden om de oplossingen in goede banen te leiden.”

Denk je dat de Europese Unie naar de ideeën van het burgerpanel gaat luisteren?
“Zeker weten. Dit weekend is geen los evenement. In heel Europa zijn voorafgaand al debatten en bijeenkomsten georganiseerd. Ze gaan hier echt wel wat mee doen, anders hadden ze ons niet naar Straatsburg laten komen.”

Het burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa is hier live te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie