Olifant in de kamer: gebruik van wilde dieren in Europees circus

2 min. leestijd

Het gebruik van wilde dieren door circussen lijkt een praktijk van gisteren. Toch staan er nog altijd mensen in de rij voor leeuwen die door hoepels springen, een olifant op achterpoten en nijlpaarden op een wel heel erg klein krukje. Naast het leven in gevangenschap en de zware trainingen, kampen de dieren ook nog met lange transporten. Tijd voor een Europa-breed verbod op deze praktijken, vindt Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD). 

Onnatuurlijk

Hazekamp, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de uitspraak van het Europees Parlement, somt haar zorgen op: “Het is onnatuurlijk gedrag dat met zware trainingsmethoden wordt verkregen voor ons amusement. En als de dieren niet aan het werk zijn, dan zitten ze geketend in hun isolement.”

“De dieren zijn gestresst en tonen vaak afwijkend, en dus gevaarlijk gedrag. “We moeten beseffen dat het levende dieren zijn, geen producten van plastic zoals speelgoed, die ons hier moeten vermaken.” 

Aanslepend probleem

Voor Hazekamp kan er moeilijk omheen gedraaid worden: “Dit is puur dierenleed”. Toch heeft stellingname van het Europees Parlement lang op zich laten wachten. In oktober stelden de leden van het Europees Parlement vragen aan de Europese Commissie. Welke educatieve of culturele waarde gemoeid is met het gebruik van wilde dieren in circussen?

Het Parlement ondervraagt de Commissie vandaag in het debat om te zien hoe een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen vorm zou kunnen krijgen. “Kom met een verbod en laten we samen de laatste wilde dieren bevrijden en opvangen op een plek ver weg van het circus”, concludeert Hazekamp.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie