Nederland wil geen nieuwe regels voor Europese verkiezingen

2 min. leestijd
Citizens cast their votes to ballot boxes for the presidential election to be held

Het kabinet heeft geen zin om over een nieuwe opzet van de Europese verkiezingen te praten. Het Europees Parlement stelt voor om voortaan een deel van de meer dan 700 leden door alle burgers in de lidstaten te laten kiezen. Dan kunnen we in Nederland op bijvoorbeeld een Bulgaarse, Italiaanse, Duitse of Spaanse kandidaat stemmen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze zegt dat er nog teveel in beweging is. Zo wordt er nog over dit onderwerp gesproken in de zogenoemde Conferentie over de Toekomst van Europa. De minister wil afwachten wat de resultaten van die conferentie zijn, voordat ze een mening geeft over de plannen van het Europees Parlement.

Brexit

De plannen zijn niet nieuw. Voor de laatste verkiezingen van 2019 was er ook al sprake van om de zetels die de Britten na hun Brexit-vertrek achterlieten Europees te verdelen. Dat onderdeel staat ook in de nieuwe plannen. 46 politici kunnen rechtstreeks door alle Europese kiezers worden gekozen. Ze staan op een speciale kieslijst en de nummer één van die lijst is de kandidaat van de partij om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Tijdens de laatste verkiezingen probeerden Frans Timmermans (PvdA) en Manfred Weber (CSU) ook om op die manier voorzitter te worden. Ze hielden samen met de kandidaten van de andere grote partijen, onder meer ook met Bas Eickhout voor de Groenen, debatten door heel Europa. Maar alleen de kiezers van hun eigen land konden op deze zogenoemde Spitzenkandidaten stemmen.

Uit de hoge hoed

In het Verdrag van Lissabon is geregeld dat de Europese Raad samen met de regeringsleiders een kandidaat voorstelt en het Europees Parlement daarover vervolgens stemt. Daar ging het de vorige keer mis, omdat de regeringsleiders geen zin hadden in Timmermans of Weber als voorzitter van de Europese Commissie en met Ursula von der Leyen op de proppen kwamen. Dat wil het parlement bij de volgende verkiezingen voorkomen. Daarom willen ze nieuwe afspraken maken met de regeringsleiders, zo staat in het voorstel.

Ondertussen is België al wel in actie gekomen. De zuiderburen hebben besloten dat jongeren vanaf 16 jaar mogen stemmen bij de volgende Europese verkiezingen. België is het vierde land in Europa dat het stemrecht uitbreidt, samen met Oostenrijk, Griekenland en Malta. In het voorstel van het Europees Parlement is trouwens sprake van kiesrecht vanaf 18 jaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie