Nederland tegen boete uit Brussel

2 min. leestijd
Foreman control loading Containers box from Cargo freight ship for import export, foreman control Industrial Container Cargo freight ship

De Nederlandse douane is nalatig geweest bij het heffen van importbelasting op producten die via de Rotterdamse haven op de Europese markt zijn beland, dat concludeert de Europese Commissie. Gevolg? Boetes uit Brussel. Maar daar laat Nederland het niet bij. Bureau Brussel, onderdeel van nieuwsplatform Follow The Money, zocht het uit.

Waar ging het mis?

Bij melkpoeder, rijst en griesmeel. Die producten werden vanaf 1997 in grote hoeveelheden geïmporteerd zonder dat daar een cent importheffing over werd betaald. Hetzelfde gebeurde in 2020 bij een lading zonnepanelen die volgens de Europese Commissie uit Maleisië en Taiwan komen.

In beide gevallen gaat het om het innen van importheffingen, of eigenlijk het ontbreken daarvan. De boete vanuit Brussel komt vervolgens in de vorm van een vertragingsrente. Dit een bedrag dat blijft oplopen tot dat de lidstaat werk maakt van de importheffingen. Prijskaartje van de dubbele vergissing: ruim 900 miljoen euro.

Brussel versus Den Haag

Nederland is het hier niet mee eens is en claimt dat er geen heffing nodig was. Later legt Nederland de fout bij douanediensten, zoals die van Aruba. Toch besluit het ministerie van Financiën om het bedrag wel over te schrijven naar de Brusselse rekening om een nog hogere rekening te voorkomen. Daaropvolgend gingen Nederland en de Commissie in gesprek over de rekening, maar mag enkel laatstgenoemde een rechtszaak aanspannen. 

Aan die vreemde situatie komt, na de uitspraak van de hoogste Europese rechter, op 9 juli 2020 een einde. Nederland mag nu een proces aanspannen tegen de Commissie voor ‘Onrechtmatige verrijking van de Unie’. 

Hoekstra in de hoek?

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zo alsnog de mogelijkheid om de 800 miljoen euro terug naar Nederland te halen. Het zou de eerste keer zijn dat een lidstaat gebruik maakt van de regeling.

Of Hoekstra naar het Europees Hof stapt is nog maar de vraag, aldus Follow The Money. Als de Commissie haar gelijk zou krijgen moet Nederland naast de 800 miljoen die al is overgeschreven ook nog eens 406 miljoen aan boeterente betalen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie