Nederland in de Europese krant | Nieuwe coalitie Wilders in de Europese schijnwerpers

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week slaagden de formerende partijen erin om, na maandenlange onderhandelingen, een coalitieakkoord te presenteren. Nieuws dat uiteraard ook door onze Europese buren is opgepikt. Een overzicht:

3 min. leestijd
Bron afbeelding: iStockphoto.

Wilders, Wilders en nog eens Wilders. Daar gaat het deze week over in andere Europese kranten. Dat het gelukt is om een coalitie te vormen onder zijn leiding, brengt nogal wat teweeg. Wat gaat de invloed zijn van het nieuwe coalitieakkoord, ‘Hoop, lef en trots’ gedoopt, op onze buurlanden? Dat vragen ze zich af van Duitsland tot in Spanje. Ook met het oog op de Europese verkiezingen vinden veel andere Europese lidstaten wat er gebeurt in Nederland nogal spannend.

“Keiharde” asielpolitiek

Onze Oosterburen hebben veel vragen over de nieuwe Nederlandse coalitie onder leiding van de PVV, schrijft de Duitse krant Welt. Vooral de veel strengere asielpolitiek en de wens voor een vrijstelling (ook wel ‘opt-out’ genoemd) van Europese asielafspraken waardoor migranten naar Duitsland zouden kunnen worden teruggestuurd, zijn punten van zorg.

Het nieuwe kabinet streeft daarnaast naar bezuinigingen op de publieke omroep en wil milieumaatregelen intrekken, zoals de maximumsnelheid op snelwegen. Deze maatregelen staan haaks op de progressieve agenda van de Duitse stoplichtcoalitie.

Ondanks de harde toon van Wilders’ beleid, waaronder een hoofddoekverbod voor ”het opsporend en handhavend personeel in de veiligheidsketen, inclusief politie en boa’s”, is de Duitse krant positief over het feit dat Wilders afstand neemt van Poetin: ”Aan de steun voor Oekraïne wordt niet getornd door het nieuwe kabinet.”

Euroscepsis

Ook in Spanje worden de plannen van het kabinet om de “meest restrictieve asielpolitiek in de geschiedenis” in te voeren, belastingverlagingen door te voeren en werkloosheidsuitkeringen te verminderen, kritisch bekeken. Vooral het idee om een vrijstelling te vragen voor de Europese asielregels, kan leiden tot spanningen binnen de EU. Zo schrijft de Spaanse krant El Mundo.

Wat betreft het buitenlandbeleid kijken de Spanjaarden met argusogen naar de mogelijke verhuizing van de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar het in tweeën gedeelde Jeruzalem. Dit is internationaal erg omstreden. Ondanks dat is de Spaanse krant positief over de versoepeling van Wilders’ eurosceptische standpunten. Ze hopen dat dit de samenwerking in Europa zal vergemakkelijken (en verwachten dus geen tweede Orbán).

VVD in lastig pakket

Ook in Frankrijk leidt de coalitie tussen Wilders’ PVV, de VVD, NSC EN BBB tot discussie. En dan niet in de laatste plaats in het Europees Parlement, schrijft de Franse krant Le Monde. Valérie Hayer, voorzitter van de Renew-fractie en lijsttrekker voor de partij van Macron bij de Europese verkiezingen, sprak haar “totale afkeuring en diepe bezorgdheid” uit over het akkoord. Ze stelde: “Een akkoord met een dergelijk partij komt neer op het verlaten van de waarden die wij vertegenwoordigen.”

De Franse linkse oppositie heeft de samenwerking tussen de VVD en de PVV fel veroordeeld. Manon Aubry van La France Insoumise vroeg op X: “Valérie Hayer, is het oké voor u om in een groep te zitten met partijen die samenwerken met extreemrechts? Of gaat u nog steeds proberen de schijn op te houden?”

Hierop kondigde Hayer aan dat ze “alle partijen binnen Renew zal samenroepen om deze kwestie te bespreken.” Hieronder valt ook de VVD.  Ze zei: “Het akkoord met extreemrechts is onacceptabel. Ik heb me er altijd fel tegen verzet en zal dat blijven doen in het Europees Parlement.”