Minister Schouten de boer op voor Europese landbouwsubsidies

Minister Schouten van Landbouw is vandaag in Lissabon om de vastgelopen onderhandelingen over het gemeenschappelijk landbouwbeleid weer op gang te krijgen, tijdens informele gesprekken met haar Europese collega’s. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen het maar niet eens worden over de verdeling van de 387 miljard euro (over zeven jaar), wat goed is voor dertig procent van de Europese begroting.

Nederlandse boeren moeten volgens de voorstellen tien procent van de landbouwgrond verplicht uit productie nemen. Maar Nederland moet ook vergroenen; duurzamer boeren. En de inkomenssteun voor boeren gaat veranderen. Grote boeren krijgen veel minder steun en er is meer geld voor kleine boeren. En dan zijn er nog de zogenoemde eco-regelingen. Boeren moeten milieuvriendelijk boeren en krijgen in ruil daarvoor geld. Het politieke gevecht gaat over de vraag welk percentage van het totaalbedrag naar die eco-regelingen gaat. Het parlement wil dertig procent, de landbouwministers denken aan twintig procent. Minister Schouten maakt het niet zoveel uit, maar haar collega’s uit andere lidstaten (Polen, Hongarije) willen een trage overgang. Eerst hooguit achttien procent groene regelingen en dan langzaam mag het percentage omhoog. De reden is dat niet de boeren, maar wel de landen straf krijgen (minder geld) als de doelstellingen niet worden gehaald. “Dan kan je beter de lat wat lager leggen”, aldus een nauw bij de onderhandelingen betrokken ambtenaar. 

Wij testen uw interesse

  • Brusselse Nieuwe test uw interesse in Nederlands nieuws over Europa. Zodat we na de zomer kunnen lanceren met nieuws dat u wilt lezen. Laat uw wensen, vragen of email adres hier achter