RECTIFICATIE: Meer dan kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

3 min. leestijd

Verlate navraag bij Europarlementariërs Roos en Jongerius leert, dat een deel van de data, zoals gepresenteerd in de Integrity Watch van Transparency International niet actueel is. Zo is dhr. Roos sinds 2018 geen bestuurder of aandeelhouder meer bij Fore Freedom BV en XXLNet BV. Ook de in het onderzoek vermelde bijverdienste van mevr. Jongerius bij PostNL blijkt op verouderde data te berusten.

Meer dan een kwart van de 705 Europarlementariërs verdient extra bovenop het salaris dat zij ontvangen voor hun werk in het parlement. Samen verdienden alle parlementariërs tussen de 3,9 en 11,5 miljoen euro extra, schat de Integrity Watch van Transparancy International.

Van de Nederlanders verdient Robert Roos (JA21), volgens de organisatie, het meeste bij. Volgens Integrity Watch is hij voor minstens 12.012 euro per jaar bestuurder van Roos en Bijl BV, Fore Freedom BV en XXLNet BV.
Het maandelijks salaris van een Nederlandse Europarlementariër bedraagt bijna 9000 euro, exclusief allerlei toeslagen.

De tweede bijverdienende Nederlander op de lijst is Agnes Jongerius (PvdA). Volgens de lijst zou ze 6000 euro bijverdienen als lid van de Raad van Commissarissen van PostNL, maar Jongerius, die het geld altijd doneerde aan een goed doel, is dit voorjaar gestopt. Ze zit nog wel in de Raad van Toezicht van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Nederland is met in totaal 29 zetels in het Europees Parlement vertegenwoordigd. Van die 29 verdienen er 25 volgens Integrity Watch helemaal niets bij.

Moonlighting

De organisatie vond opnieuw dat leden van het parlement extra baantjes hebben naast hun full-time baan als europarlementariër. Ze noemen dit fenomeen moonlighting, omdat dit vaak in de avonduren gebeurt, na de normale werktijden. 39 parlementariërs verdienden zo meer dan 100.000 euro met hun extra activiteiten.

Volgens de transparantie organisatie kan dit problematisch zijn, omdat er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. De betrokkenheid bij bedrijven en sectoren waarvoor de EU beleid maakt, kan het stemgedrag beïnvloeden.

Helemaal bovenaan de lijst van bijverdienende politici staat de Pool Radoslaw Sikorski, van de christendemocratische EPP. Hij verdiende minstens 588.048 euro bovenop zijn normale salaris.
De Belg Guy Verhofstadt van de liberale Renew Europe verdiende meer dan 156.036 naast zijn werk als europarlementariër. Dat extra inkomen krijgt hij onder andere door zijn bestuursfunctie bij Investeringsvennootschap Sofina.

Toegestaan

Een bijbaan naast het werk als parlementariër is toegestaan. De redenering is dat het een manier kan zijn om contact met de samenleving te behouden. Ook geldt het als back-up voor het geval iemand niet wordt herkozen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie