Koolmees blij: WW niet mee naar Polen

Minister Koolmees van Sociale Zaken kan opgelucht adem halen. De discussie in Europa over de mogelijkheid om de WW-uitkering mee te nemen naar andere landen, zit muurvast. Nederland is tegen het plan zoals het nu op tafel ligt, waarbij werknemers die in Nederland gewerkt hebben, hun uitkering in bijvoorbeeld Polen kunnen ontvangen. Het kabinet vindt de controle in andere landen niet streng genoeg en de Nederlandse uitkeringen zijn dusdanig hoog dat elke prikkel om werk te zoeken in een andere lidstaat, ontbreekt.

De discussie is gekoppeld aan de pogingen om detachering in andere lidstaten makkelijker te maken. Nederland wil ook op dat terrein strengere regels, zo maakte Koolmees tijdens de vergadering duidelijk. Voorzitter Portugal heeft de afgelopen maanden geprobeerd om een oplossing voor beide problemen te vinden, maar beet de tanden stuk, waardoor de kwestie dit najaar op het bordje van Sloveniƫ, de volgende voorzitter, komt.

Wij testen uw interesse

  • Brusselse Nieuwe test uw interesse in Nederlands nieuws over Europa. Zodat we na de zomer kunnen lanceren met nieuws dat u wilt lezen. Laat uw wensen, vragen of email adres hier achter