Rutte wint de slag om staatssteun in Brussel

2 min. leestijd

Het is een overwinning voor het Nederlandse kabinet. De Europese Commissie gaat de spelregels voor staatssteun niet veranderen. Met name Frankrijk en Duitsland hadden daar op aangedrongen, terwijl Nederland zich de afgelopen weken heeft verzet tegen versoepelingen, samen met een aantal andere landen.

In een wereld die snel aan het veranderen is, zijn nieuwe spelregels nodig, vinden Duitsland en Frankrijk. Ze willen daarom grote bedrijven nog groter maken om het op te nemen tegen de concurrentie uit zowel de Verenigde Staten als China. Nederland zet daar tegenover dat kleine bedrijven vanzelf groot kunnen worden, als ze maar sterk en uniek genoeg zijn.

Om dat te bewijzen nodigde premier Rutte deze week de top van de Europese Commissie uit voor een bezoek aan de Nederlandse chipfabrikant ASML. Klein begonnen en nu een wereldspeler. Eurocommissaris Vestager is het met die filosofie eens. Ze blokkeerde al eerder fusieplannen tussen het Franse bedrijf Alstom het Duitse Siemens, die volgens haar veel te groot zouden worden, waardoor kleinere bedrijven en nieuwkomers geen kans meer zouden krijgen.

Soms mag staatsteun wel

Als het groen is mogen de overheden in de Europese Unie wel bedrijven steunen. Dus waterstof-initiatieven, ondernemingen die in wind- of zonne-energie doen mogen geholpen worden. Dat is namelijk onderdeel van de Green Deal.

Enerzijds wordt bij staatssteun aan bedrijven in duurzame diensten en producten als laadpalen, of elektrische auto’s een oogje dicht geknepen, terwijl anderzijds ondernemingen die zich bezig houden met bijvoorbeeld de winning van bruinkool en olie naar extra overheidsgeld kunnen fluiten. Sterker nog, als ze dat toch krijgen kunnen vervuilende bedrijven een forse boete van de Europese Commissie tegemoet zien.

Niet zo blij

In Duitsland druipt de teleurstelling er van af na het besluit van de Europese Commissie om niks te veranderen. Markus Ferber de fractievoorzitter van de Beierse CSU in het Europees Parlement zegt dat de Europese Commissie bedrijven moet helpen, niet om zeep brengen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie