Hoekstra voorspelt zonnige zomer

We gaan een daverende economische zomer tegemoet. Volgens minister Hoekstra van Financiën heeft Nederland daarom geen extra geld uit Europa voor nodig. Het economisch herstel van ons land verloopt namelijk voorspoedig, zo vertelde hij de Tweede Kamer. De komende dagen spreekt de minister met zijn Europese collega’s over het zogenoemde corona-fonds. Nederland heeft recht op zes miljard euro uit de Europese pot, om uit het economische dal te komen, maar heeft als een van de weinige landen nog geen plan in Brussel ingediend.

Hoekstra snapt dat er een Europees herstelplan is, maar vindt de pot met geld niet echt aantrekkelijk. Het duurt namelijk vrij lang voordat landen geld uit die pot op hun bankrekening hebben. De minister schat de tijd op ongeveer twee jaar. “Dat is veel te lang, Als de nood aan de man is, heb je meteen geld nodig.” Zes miljard euro is veel geld, maar  volstrekt onvoldoende om ons land overeind te houden.” Hij beloofde aan de Tweede Kamer op de komende tijd alsnog met plannen te komen, zodat de zes miljard euro niet in Brussel achterblijft. Al is het maar omdat de collega ministers “juichend de Trêveszaal binnenkwamen”,  nadat de Europese Unie de plannen had vastgesteld. “Iedereen heeft wel plannen om het geld aan uit te geven.”

Het is de bedoeling dat het nieuwe kabinet de plannen gaat vaststellen.

Wij testen uw interesse

  • Brusselse Nieuwe test uw interesse in Nederlands nieuws over Europa. Zodat we na de zomer kunnen lanceren met nieuws dat u wilt lezen. Laat uw wensen, vragen of email adres hier achter