Het jaarplan 2022 zat bij de post uit Brussel

4 min. leestijd

Het concept-jaarplan voor 2022 van de Europese Commissie viel van de week in de brievenbus van de Tweede Kamer. Columnist Mendeltje van Keulen bladerde alvast door het plan heen voor u en roept op om de Tweede Kamer te mailen via cie.eu@tweedekamer.nl met uw ideeën voor wat de Europese Commissie liever niet, extra, anders, of juist meer zou moeten doen komend jaar.

Wat vindt de Consumentenbond van verplichte reparaties van apparaten? Pleit ASML uit Veldhoven voor een Europese wet voor microchips? Hoe weegt de PO Raad, die gaat over het basisschoolonderwijs in Nederland, dat de Europese Commissie eist dat scholen meer digitale vaardigheden aanleren?

Het komende jaar schrijft de Europese Commissie aan deze en andere nieuwe plannen. Welke dat zijn, staat handig op een lijstje in het jaarplan 2022 dat van de week uitkwam.

Geen Nederlandse overheidsorganisatie werkt zo planmatig en transparant als de Europese Commissie. Namen van medewerkers en afdelingsplannen, evaluaties van eerder beleid; alles staat online en handig bij elkaar per thema. Kom daar maar eens om bij Nederlandse ministeries en gemeenten; verwonderlijk dat juist de Europese Unie ondoorzichtig wordt genoemd.

niet dik

Het jaarplan 2022 van de Europese commissie is niet zo dik. 42 nieuwe wetten worden voorgesteld aan de lidstaten en het Parlement: Volgend jaar worden het er waarschijnlijk meer, want er moet dan nog veel af voor de verkiezingen. En hebben wij allemaal onze inbreng  gegeven via de Conferentie Toekomst Europa.

Ook opvallend: de Europese Commissie vertelt ook altijd van welke bestaande regels zij af wil. Want er is soms geklaag over eerdere afspraken die knellen, en soms kan de band losser, of er af. Dit keer zijn het zes wetten die worden afgevoerd, en nog eens 80 Europese wetten worden opgefrist. Een suggestie voor de Haagse formatie!

Deze week besloot de Tweede Kamer tot de behandeling van het jaarplan van de Europese Commissie. De komende vier weken gaat VVD-Europawoordvoerder in de Tweede Kamer Roelien Kamminga bij collega’s langs. Want alle 150 Kamerleden mogen kiezen: Welke van de onderwerpen vindt de meerderheid het belangrijkst: asbest? Een Europees vastgesteld minimuminkomen? Vennootschapsbelasting? Wat is voer voor vroeg debat met de minister of een gele kaart? De collega’s in de Senaat maken ook een lijst. Leuk om te vergelijken!

mail de Kamer

Het selecteren van Europese prioriteiten doen de Eerste en Tweede Kamer nu een jaar of tien. In het begin werden ook andere parlementen bezocht, om te zien welke prioriteiten elders in Europa werden gesteld. En om coalities te kunnen bouwen. Maar daarvoor bleek het werk in de verschillende nationale parlementen toch te verschillend.

Het maakt in de praktijk niet zoveel uit of een onderwerp op de lijst terecht komt. Het is de weg ernaartoe er naar toe, waar het om gaat. Tao, inderdaad! Een werkprogramma komt al snel onderop de leesstapel. Maar actief kiezen tussen nieuwe plannen wijst fracties in de Tweede Kamer, Kamerleden en hun medewerkers op hoe Europa ook alweer werkte. En belangrijker: het geeft momentum voor Europese post van bezorgde burgers en belangengroepen. In de schrijffase stuur je. Daarna is het terugroeien. En kan Europa weer de schuld krijgen van vervelend beleid.

Meer zonne-energie en minder bestrijdingsmiddelen? Betaalbare geneesmiddelen? Eigen Europese defensie nu de Verenigde Staten zich terug trekt? Een onderzoek naar het voorkomen van vervuiling door microplastics? Wat moet de Europese Commissie vooral doen of juist laten? Schrijf het in een mail aan de Tweede Kamercommissie Europese Zaken en doe dat voor 1 december. Die lees je dan terug op de procedurevergadering, en wie weet ook in de acties van jouw volksvertegenwoordiging.  

Mendeltje van Keulen is onder meer praktijkprofessor Europa bij de Haagse Hogeschool. Van 2011 tot 2017 was zij griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer. Zij leegt voor Brusselse Nieuwe regelmatig de brievenbus van de Tweede Kamer en legt Europese voorstellen bovenaan de stapel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie