Het doek in Cannes kleurt ook een beetje oranje

Het is bijna zo ver: het internationale filmfestival in Cannes. En achter het grote scherm schuilt hier en daar ook een Nederlandse coproductie.

2 min. leestijd
Group of female friends laughing and smiling watching a film together at the movie theatre snacks popcorn entertainment people lifestyle leisure friendship concept.

Over ruim twee weken is het zo ver. Dan schitteren in de Franse stad Cannes de beste langspeel- en kortfilms op het internationaal filmfestival. Hoewel de geselecteerde kortfilms en de leden van de jury nog maar net bekend zijn, weten we nu al dat de kans groot is dat Europese producties in de prijzen vallen. En misschien ook iets van eigen bodem. Wat kunnen we verwachten?

Nederlandse inbreng

Drie coproducties met Nederlandse inbreng hebben de officiële selectie voor Cannes 2022 gehaald. Te beginnen met Close van de Belgische regisseur Lukas Dhont, gekend van zijn speelfilmdebuut Girl. Een film die in 2018 de Gouden Palm – de prijs voor beste film in Cannes – kreeg. De film gaat over een intense vriendschap tussen twee dertienjarige jongens die abrupt tot een einde komt. Close is tot stand gekomen met de steun van het Nederlands Filmfonds en is een coproductie van Topkapi Films, het in Amsterdam gelegen productiebedrijf van speelfilms en televisieseries. Topkapi Films had vorig jaar succes als coproducent van Drunk, de beste niet-Engelstalige film bij de Oscars van 2021.

Een tweede vertoning met een oranje randje is The Natural History of Destruction van Sergei Loznitsa. Het werk, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van W.G. Sebald, is eveneens tot stand is gekomen met behulp van het Nederlands Filmfonds, maar kreeg ook steun van het in Den Haag gelegen productiebedrijf Atoms & Void. De documentaire stipt een wel heel actueel thema aan: mag de burgerbevolking ingezet worden als een oorlogsinstrument?

De laatste coproductie, nu door het Nederlandse Circe Films, is Burning days van regisseur Emin Alper. De film, over een advocaat die tijdens zijn eerste moordonderzoek in een politiek conflict belandt in een kleine Turkse stad, is geselecteerd voor ‘Un Certain Regard’. Deze aparte categorie op het filmfestival bestaat sinds 1978 en is bedoeld om films die een niet-traditionele verhaal in een ongebruikelijke stijl naar het grote scherm brengen, extra erkenning te geven. Ieder jaar worden er maar 20 films voor deze categorie geselecteerd. Opvallend: dit jaar 17 van de 23 films 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie