Gündoğan (Volt): €120 miljoen van coronaherstelfonds naar cultuur

3 min. leestijd
woman visitor wearing an antivirus mask in the historical museum looking at pictures

Van de bijna zes miljard euro die Nederland uit het Europese coronaherstelfonds krijgt, moet minstens twee procent naar de culturele en creatieve sector. Dat staat in een motie die is ingediend door Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan van Volt. Het gaat dan om een bedrag van rond de 120 miljoen euro.

Gündoğan’s voorstel komt niet uit de lucht vallen. Het is het vervolg op een eerdere motie in het Europees Parlement. Daarin werden de Commissie en de lidstaten verzocht om ten minste twee procent van het herstelfonds reserveren voor de culturele en creatieve sector. De motie werd met een brede meerderheid aangenomen.

Herwaardering cultuur

Het gaat volgens Gündoğan om een grondige herwaardering voor wat cultuur ons brengt, in plaats van kijken naar wat het ons kost.

“Naast de immateriële waarde van de sector blijkt ook dat de waarde voor de Nederlandse en Europese economie aanzienlijk is,” zegt Gündoğan. De hele culturele en creatieve sector in Europa is goed voor 7,8 miljoen banen en vier procent van het bbp in de EU.

IJdele of terechte hoop

De motie werd in het commissiedebat over cultuur en corona aangekondigd, maar wat ervan terecht gaat komen vindt Gündoğan moeilijk te voorspellen. “Ik hoop dat wat hun collega’s in het EP stemmen een weerklank zal vinden in Den Haag. Dat is mijn hoop, maar we gaan meemaken of dat ijdele of terechte hoop is.”

Het voelt volgens haar soms alsof de VVD en CDA twee versies hebben: de Haagse en de Brusselse variant. “Dat terwijl hun collega’s, zoals Malik Azmani van de VVD, maar ook Esther de Lange van het CDA in Brussel wel voor hebben gestemd. Ik verwacht toch dat ze in Den Haag met een halfslachtig verhaal tegen zullen stemmen.”

Nederland moet plan nog indienen

Een ander probleem is dat Nederland nog geen plan heeft ingediend waar het geld van het Europese coronaherstelfonds heen moet gaan. Nederland is de enige van alle EU-lidstaten die het plan nog moet indienen bij de Europese Commissie.

Dat frustreert Gündoğan. “Het excuus is de hele tijd het dat we demissionair zijn, maar Duitsland wist ook dat ze demissionair gingen worden en die hebben ook een plan ingediend. Zij voelen gewoon veel meer de urgentie.”

Gündoğan vindt, of je schiet op met de formatie, maar dat doen ze niet, of je gaat vooruitlopen op de formatie en investeert alvast in cultuur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie