Europese Commissie vernietigt systematisch archieven

2 min. leestijd
Close up of shredded paper

E-mails, notulen, ook van besloten vergaderingen, rapporten, sms-jes worden massaal verwijderd door de Europese Commissie. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Volgens journalist Clara van der Wiel wordt zodoende controle op gevoelige en omstreden belastingafspraken tussen EU-landen onmogelijk.

Het vernietigen van de documenten gaat automatisch. De software ruimt na zes maanden zelf alles op. Tenzij de ambtenaren een speciaal vinkje zetten dat ze bepaalde stukken uit de mail willen bewaren. Doen zij dit niet, dan worden die na zes maanden ‘automatisch verwijderd’. Dat geldt voor zowel de ontvangen als verzonden berichten uit de email-postbussen.

Al jaren aan de gang

De verwijdering is waarschijnlijk al sinds 2015 aan de gang, blijkt uit stukken die het Duitse blad Der Spiegel in handen heeft. Die stukken zijn gedeeld met NRC en het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten European Investigative Collaborations EIC. Het gaat om duizenden documenten die de werkwijze van de zogeheten Gedragscodegroep in Brussel onthullen. Daarin maken Europese lidstaten afspraken over elkaars belastingwetgeving.

Europarlementariër Sophie in’t Veld (D66) noemt het onacceptabel en tekenend voor de geheimzinnigheid van de Europese Commissie. Ze noemt het dagelijks bestuur van de EU een instituut dat nog “leeft in de logica van de jaren 50 en de vertrouwelijkheid die diplomatieke Europese verhoudingen toen moesten hebben. Maar in de volwassen, politieke EU die we nu hebben is deze geheimzinnigheid onacceptabel.” Ook Paul Tang (PvdA) is verbaasd en wil zo snel mogelijk een debat met de Europese Commissie.

De werkwijze van de Commissie is in strijd met de eigen EU-regels. Iedere burger heeft het recht op inzage in de documenten, hoe die ook zijn opgeslagen. Paul Tang vindt het “verbazingwekkend dat de Commissie geen systeem heeft voor de opslag van e-mails.”

Al eerder kwam Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in opspraak, omdat ze weigerde sms-berichten die ze had gestuurd naar de baas van farmaceut Pfizer openbaar te maken.

De Europese Commissie zegt in een reactie aan NRC dat ze zich niet bewust zijn dat ze iets fout doen. Het archiveringsbeleid sluit aan op internationale kwaliteitsstandaarden. “De Commissie krijgt maandelijks circa zestigduizend e-mails binnen.”, aldus een woordvoerder. Hoeveel er daarvan wel worden bewaard is niet bekend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie